Josipović: Potrebno trajno rešenje režima na Savi

Izvor: Press, 23.Maj.2014, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josipović: Potrebno trajno rešenje režima na Savi

Josipović je posebno naznačio važnost preventivnih mera protiv prirodnih katastrofa i istakao da nije reč samo o trenutnom ublažavanju situacije, nego da treba razmisliti o trajnom i sveobuhvatnom uređenju režima na Savi i pritokama.

"Klimatske promene koje vrlo jasno možemo osetiti donose novosti koje nisu dobre za nas, očito je da donose veće izazove i veću mogućnost za katastrofe kakvoj smo sada svedoci", rekao je hrvatski predsednik nakon sastanka s Georgijevom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << uveren da će njen dolazak značiti novi i jači angažman Evropske unije u regionu.

Evropska komesarka je ukazala da je potrebno preduzeti preventivne mere kako bi građani i privreda bili bolje zaštićeni i ponovila da "jedna kuna uložena u prevenciju dugoročno znači četiri do sedam kuna smanjenja štete", prenela je Hina.

"U tom smislu se radujem saradnji sa sistemom civilne zaštite, s vojskom koja se uključila u taj projekt, ali i sa kreatorima politike ovde u Hrvatskoj u izgradnji snažnije Evrope suočene sa sve češćim i razornijim katastrofama", navela je Georgijeva.

Nakon sastanka s Josipovićem, Georgijeva je otputovala u Slavoniju u društvu šefa hrvatske diplomatije Vesne Pusić kako bi se upoznala sa situacijom na terenu.

Pre posete Hrvatskoj, posetila je Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.

"Ovde sam da prenesem saučešće za ogromnu tragediju koja je pogodila Srbiju, BiH i Hrvatsku poslednjih dana i da zahvalim Hrvatskoj što je, u trenutku kada je zemlja i sama suočena s poplavama, pokazala solidarnost sa svojim susedima. Zbog solidarnosti koju ste pokazali, zbog još 18 zemalja članica koje dolaze u pomoć možemo reći ljudima da nisu sami", poručila je Georgijeva.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

"Trajno rešiti režim na Savi"

Izvor: B92, 23.Maj.2014

Zagreb -- Potrebno je razmisliti o trajnom i celovitom uređenju režima na Savi i njenim pritokama, složili se Ivo Josipović i EU komesarka Kristalina Geogrijeva...Predsednik Hrvatske je posebno naznačio važnost preventivnih mera protiv prirodnih katastrofa i istakao da nije reč samo o trenutnom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.