Još četiri miliona evra od EU za ishranu izbeglica u Srbiji

Izvor: N1 televizija, 21.Jan.2017, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još četiri miliona evra od EU za ishranu izbeglica u Srbiji

Evropska unija će izdvojiti još četiri miliona evra za ishranu izbeglica u prihvatnim centrima u Srbiji, najavio je evropski komesar za vanredne situacije Hristos Stilijanidis, koji je zajedno sa ministrom rada i socijalne politike Aleksandrom Vulinom posetio prihvatni centar u Krnjači kod Beograda.

Stilijanidis je rekao da je reč o humanitarnoj pomoći, kao i da je došao u Krnjaču da pokaže solidarnost sa izbeglicama i pokaže spremnost EU da nastavi da im pomaže.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << />
Evropski komesar je ocenio da se situacija sa izbeglicama promenila u proteklih godinu dana kada je prošli put posetio Srbiju i da sada ti ljudi ostaju u Srbiji duže vremena nego ranije. Stilijanidis smatra da je zato potrebno otvoriti još prihvatnih centara.

On je zahvalio Vladi Srbije i građanima za solidarnost i pomoć izbeglicama istakavši da Evropska unija stoji uz Srbiju. Stilijanidis je podvukao da je EU samo za humanitarnu pomoć izbeglicama dala Srbiji više od 20 miliona evra, a da je pomoć u suočavanju sa izbegličkom krizom stizala i iz drugih fondova Unije.

Vulin je rekao da Srbija neće graditi nove prihvatne centre, da ima mesta za sve koji traže smeštaj, kao i da je trenutno u svim centrima nešto više od 6.000 ljudi, a da je u Beogradu oko 1.200 izbeglica na ulici i da oni mogu da zatraže smeštaj.

Prema Vulinu, izbeglice koje se nalaze u beogradskim parkovima ne moraju tamo da budu već mogu da dobiju smeštaj u nekom od prihvatnih centara.

On je objasnio da mesta još ima i u centrima u Beogradu i Obrenovcu, ali je dodao da ne moraju svi da budu smešteni u Beogradu već da mogu biti raspoređeni i u drugim prihvatnim cenrima u Srbiji.

"Vlada Srbije će nastaviti da zbrinjava migrante", rekao je Vulin i dodao da će pomoć biti pružena i onima koji su zatražili azil, ali i onima koji to nisu učinili.

Srbija će ostati privržena politici humanosti i vodiće računa o bezbednosti izbeglica, ali i svojih građana i svoje teritorije, istakao je Vulin.

On je zaključio da je za izbegličku krizu potrebno jedinstveno političko rešenje kojim bi se ustanovilo postupanje svih zemalja na izbegličkoj ruti.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Bez povećavanja kapaciteta prihvatnih centara, dodatna pomoć EU

Izvor: RTS, 21.Jan.2017

Ministar za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu zaštitu Aleksandar Vulin izjavio je da Srbija neće povećavati kapacitete prihvatnih centara, koji su najkvalitetniji na migrantskoj ruti, dodajući da se Srbija trudi da pomogne svima te da će Vlada nastaviti da se ponaša na isti način...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.