Joksimović i slovenačka ministarka o važnosti korišćenja fondova EU

Izvor: Studio B, 22.Maj.2015, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joksimović i slovenačka ministarka o važnosti korišćenja fondova EU

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je u Ljubljani sa slovenačkom ministarkom bez portfelja zaduženom za razvoj i evropsku politiku Alenkom Smerkolj o saradnji u oblasti korišćenja fondova EU.

Na sastanku je razgovarano o mogućnostima za tehničku podršku i prenošenje iskustava Slovenije u blagovremenoj pripremi Srbije kao zemlje kandidata za korišćenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << sredstava iz evropskih kohezionih i strukturnih fondova koji postaju dostupni članstvom u EU.

Smerkolj je ukazala na značaj pravovremene institucionalne pripreme za korišćenje ovih fondova, s obzirom da se radi o višestruko većem novcu u odnosu na iznose predpristupnih IPA fondova koje koriste zeml?e koje su kandidati za članstvo, kao što je sada slučaj Srbije.

Joksimović, koja je i nacionalni IPA koordinator je posebno istakla važnost IPA fondova za Srbiju, posebno u smislu institucionalnog jačanja kapaciteta za efikasnoo programiranje i korišćenje sredstava.

Ministarke su se složile da je osposobljenost administracije i jačanje kapaciteta za upravljanje IPA sredstvima najbolja priprema države za efikasno korišćenje mnogo većih kohezionih fondova nakon stupanja u članstvo.

Joksimović boravi u dvodnevnoj poseti Sloveniji. Ona je juče razgovarala sa ministrom spoljnih poslova Slovenije Karlom Erjavecom, državnom sekretarkom u MInistarstvu spoljnih poslova zaduženom za bilateralnu saradnju i evropske poslove Dragoljubom Benčinom, kao i sa gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem.

Joksimović je, zajedno sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju, juče učestvovala i na panelu "Srbija na putu ka EU".

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.