Joksimović: Srbija da bude motor razvoja u regionu

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Sep.2014, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joksimović: Srbija da bude motor razvoja u regionu

Ministarka bez portfelja zadužena za EU Jadranka Joksimović poručila je danas da Srbija ima priliku da se promoviše kao jedna od zemalja zapadnog Balkana koja može da bude motor razvoja u regionu.

"Da bismo ostvarili taj cilj moramo da radimo na reformama... Verujem da ćemo u naredne dve godine imati dobar rezultat", rekla je Jokismović.

Ona je, na četvrtoj Nacionanoj konferenciji o prekograničnoj saradnji, na kojoj su dodeljene nagrade najboljim projektima, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << rekla da će lokalne samouprave biti nosilac 60 odsto primene standarda EU, te da je zato neophodno da se jačaju njihovi kapaciteti, pogotovo u prekograničnoj saradnji.

"Ovo je dobar mehanizam saradnje", rekla je Joksimović i navela da Srbija od 2004. godine učestvuje u prekograničnim i transnacionalnim programima.

Ministarka je ukazala i da Srbija ima mogućnost da bude deo velikih strategija EU, poput one za razvoj Podunavlja i Jadransko-jonskog regiona.

"Poslednje dve, tri godine kao zemlja dajemo impuls regionalnoj saradnji", rekla je Joksimović i poručila da je sigurno da će Srbija i ubuduće imati uspešne projekte prekogranične saradnje.

Ona je podsetila i da su se ti projekti pokazali kao važni nakon majskih poplava, podsetivši da je Srbija za sanaciju posledica povukla sredstva iz fonda EU.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport rekao je da prekogranična saradnja veoma korisna za lokalne zajednice, istakavši da je svestan da su procedure za konkurs za te projekte složene, pogotovo za pogranične opštine sa malim resursima.

Devenport je kao primere dobre prakse naveo projekte Nove Varoši i Užica, koji su uveli programe selekcije otpada, učeći decu važnosti o očuvanju životne sredine.

"Na reci Lim projektima prekogranične saradnje nabavljena je oprema za vanredne situacije i spasavanje... Svesni smo koliko prekogranična saradnja može da pomogne da se spasu životi, a na to su nas podsetile nedavne poplave u regionu", rekao je Devenport.

On je podsetio da je nakon poplava EU pokrenula razne inicijative za jačanje saradnje, kao i da važnu ulogu u njima igra i Srbija, koja se nalazi "u srcu zapadnog Balkana".

Konstandinos Musurulis iz Evropske komisije i Generalnog direktorata za regionalnu i urbanu politiku rekao je da je, kad je reč o teritorijalnoj saradnji, prioritet da granice ne predstavljaju barijere i da se rešavaju zajednički problemi.

"Saradnja, društveno umrežavanje, civilno angažovanje, tolerantnost i solidarnost mogu da pridruže ljude, a saradnja među drzavama mora da bude vidljiva i da traje. Ovo nije lako i potrebna je duboka posvećenost", rekao je on

Naveo je i da trenutno postoji 80 programa teritorijalne saradnje sa više od 800 projekata.

Na današnjoj konferenciji nagrađeno je 13 projekata najbolje prekogranične prakse u Srbiji za period 2012-2013. godine.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Joksimović: Srbija da bude motor razvoja u regionu

Izvor: Blic, 26.Sep.2014

Ministarka bez portfelja zadužena za EU Jadranka Joksimović poručila je danas da Srbija ima priliku da se promoviše kao jedna od zemalja zapadnog Balkana koja može da bude motor razvoja u regionu..."Da bismo ostvarili taj cilj moramo da radimo na reformama.. Verujem da ćemo u naredne dve godine...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.