Joksimović: Neotvaranje pregovora o poglavljima loša poruka EU

Izvor: Večernje novosti, 17.Jul.2016, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joksimović: Neotvaranje pregovora o poglavljima loša poruka EU

Ministarka zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović je izrazila uverenje da će pregovaračka poglavlja 23 i 24 sa EU biti otvorena u ponedeljak Ministarka zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović je izrazila uverenje da će pregovaračka poglavlja 23 i 24 sa EU biti otvorena sutra, i istakla da je Srbija ispunila zadate kriterijume i da će biti loša politička poruka ako se to ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << ne dogodi. "Politički je veoma bitno da se to desi. Mi smo čvrsto na putu evropskih integracija i politički mislim da bi to bila loša poruka", rekla je Joksimović gostujući na TV Pink. Prema njenim rečima, usvojena je pregovaračka precedura po evropskim merilima i na osnovu međunarodnog prava, sve ostalo se može tumačiti kao politička poruka. Pojedine nagoveštaje iz Zagreba o mogućem blokiranju našeg evropskog puta trebalo bi posmatrati kao političku kampanju za unutrašnje potrebe i to neću komentarisati, rekla je Joksimović. Ona je rekla da Srbija nastavlja reforme na evropskom putu i da to potvrđuje činjenica da je više od 80 odsto onoga što obuhvata poglavlje 23 već ispunjeno. Mi sprovodimo kriterijume iako još nismo otvorili ta poglavlja, jer je u našem interesu da imamo finkcionalnu državu i društvo, napomenula je Joksimović inaglasila da nije bitno samo doneti određene zakone i propise, već ih primeniti. Prema njenim rečima, podrška javnosti evrointegracijama je opala za nekoliko procenata zbog migrantske krize, Bregzita, ali i bilateralnih uslovljavanja i potrebno je objasniti građanima da su upravo zbog tog procesa i pomoći EU učinjeni mnogi pomaci do sada. Pregovaračka poglavlja 23 i 24 doprinose boljem životu građana, više neće moći da se unedogled odugovlače slučajevi pred sudovima, suzbijaće se korupcija u zdravstvu i lokanim samoupravama, transparentnije će biti zapošljavanje u javnom sektoru, ali i jača borba protiv terorizma i organozovanog kriminala, zaključila je Joksimović.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Sutra se otvaraju poglavlja 23. i 24. u pregovorima Srbije i EU

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Jul.2016

Na Međuvladinoj konfereniji EU-Srbija, uz prisustvo premijera Aleksandra Vučića, sutra će u Briselu biti otvorena poglavlja 23. i 24. u pregovorima o prijemu Srbije u EU...To je bez sumnje politička poruka krupna isto kao i "tehnički iskorak" ključnog napretka na zahtevnom i višegodišnjem putu...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.