Joksimović: Najodgovornije pristupamo korišćenju sredstava EU

Izvor: Press, 11.Jan.2015, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joksimović: Najodgovornije pristupamo korišćenju sredstava EU

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da se u ovoj godini očekuje i direktna podrška iz EU našim poljoprivrednicima i naglasila da Srbija najodgovornije pristupa korišćenju finansijskih sredstava EU.
"Očekujemo da iz IPA 2015. godine budu prvi put izdvojena sredstva i za finansiranje >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << IPARD programa, kako bi u što skorijem periodu mogla biti pružena direktna podrška poljoprivrednim proizvođačima", istakla je ona u intervjuu novosadskom "Dnevniku".

To što je Srbija prva kao kandidat za punopravno članstvo u EU usvojila Osnovni sporazum o korišćenju IPA II, čime se stvara mogućnost konkurisanja za dodatna sredstva iz evropskih fondova, "ukazuje na to da Srbija na najodgovorniji način pristupa korišćenju sredstava EU".

Joksimović napominje da se tim sporazumom definiše novi set mehanizama za korišćenje predpristupne pomoći, čiji je cilj poboljšanje efekata i rezultata IPA sredstava u zemljama korisnicama.

"Nakon procene napretka u sprovođenju reformi, procesu evropskih integracija i uspešnosti u trošenju sredstava, omogućiće se zemljama da dobiju dodatna sredstva, kao neki vid nagrade za ostvareni napredak, ali s druge strane postoji mogućnost i da ta sredstva budu smanjena ukoliko ima zastoja", objasnila je ona.

Joksimovićeva je naglasila da su sredstva iz IPA II programa EU bespovratna i da se ona usmeravaju na unapređivanje života građana, kroz konkretne projekte ili podršku strukturnim reformama.

Prema Osnovnom sporazumu o korišćenju IPA II fondova EU je za budžetski period 2014-2020. godina našoj zemlji namenila 1,5 milijardi evra, što je oko 200 miliona godišnje.

Za prvu tu budžetsku godinu programom je predviđeno 115 miliona evra za aktivnosti značajne za sprovođenje reformi i proces evrointegracija u oblastima poput jačanja lokalnih samouprava, energetike i borbe protiv kriminala a 62 miliona evra je namenjeno za sanaciju posledica poplava.

Joksimović je napomenula da je u toku programiranje IPA za period 2015. do 2017. godine i dodala da je među nekim od značajnijih intervencija koje se u tom pogledu razmatraju podrška budžetu za proces restrukturiranja javnih preduzeća i finansiranje socijalnih programa.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Joksimović: Najodgovornije pristupamo korišćenju sredstava EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jan.2015

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da se u ovoj godini očekuje i direktna podrška iz EU našim poljoprivrednicima i naglasila da Srbija najodgovornije pristupa korišćenju finansijskih sredstava EU..."Očekujemo da iz IPA 2015. godine budu prvi put...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.