Izvor: RTS, 09.Okt.2020, 09:52

Joksimović: Izveštaj Evropske komisije poziv na ubrzanje reformi jer se na Srbiju računa

Izveštaj Evropske komisije je jedan snažan poziv Srbiji da ubrza reformski proces, posebno u određenim oblastima zato što se na Srbiju računa, navodi za RTS Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.
Jadranka Joksimović gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a navela da Evropska unija razume da je Srbija potencijalni zamajac dela jugoistočne Evrope i Zapadnog Balkana i da je deo onog revilatizovanog evropskog koncepta, i same >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << EU u budućnosti.

"Zato nas i poziva, ne zato što nam se preti suspenzijom, kako sam slušala ovih dana, već zato što se uviđa da može brže i mi i sami kažemo da bi trebalo u nekim stvarima brže", rekla je ministarka.
Ocenjuje i da je izveštaj između ostalog značajan jer konstatuje da je Srbija pokazala visok stepen otpornosti zahvaljujući svojoj vitalnoj ekonomiji koja je sačuvala svoj tonus u ovim teškim vremenima za ceo svet.
"To je ono što je važno, naravno uz unapređenje investicionog ambijenta, vladavine prava, reforme pravosuđa, slobode medija, što su sve legitimne teme koje mogu da budu kritikovane. Mi uviđamo gde su neka od kašnjenja i ova Vlada i buduća Vlada će dobro analizirati gde su bila određena kašnjenja zbog objektivnih okolnosti, posebno pandemije, a gde možda mi nismo pokazali dovoljno entuzijazma", naglasila je ministarka.
Dodaje da se Srbija u proteklom periodu suočila sa posebnim izazovima, kao i da su sve zemlje u Evropi i svetu "presložile prioritete" zbog pandemije kovida 19, pre svega zbog ekonomskog oporavka, ali da to nije nikakvo opravdanje.
O otvaranju poglavljaUpitana da li se do kraja godine može očekivati otvaranje poglavlja 2 o slobodi kretanja radnika, jer je i komesar Oliver Varheji poslao ohrabrujuće poruke, Joksimovićeva je navela da se ulazi na teren nedorečenosti oko primene nove metodologije.
Pojašnjava da ukoliko počne primena nove metodologije, koju je Srbija prihvatila, onda više neće biti samo tema pojedinačna poglavlja, već klasteri, kao što je klaster vladavine prava, zatim ekonomije, energetike, životne sredine...
"Srbija je u nekim od tih klastera dosta poglavlja otvorila. Ići ćemo onda na to kako da se čitav klaster otvori, jer otvaranjem klastera se otvara dodatan pristup sektorskim politikama EU", navela je ministarka.
Ukoliko se i ove godine zadrži stara metodologija, Joksimovićeva kaže da je pripremljeno za otvaranje nekoliko poglavlja: poglavlje 2 - sloboda kretanja radnika , poglavlje 27 - životna sredina, poglavlje 14 - transport, poglavlje 21 - transevropske mreže, poglavlje 3 - sloboda poslovnog nastanjivanja i pružanja usluga, dok je u finalnoj fazi poglavlje 28 - za pripremu prava potrošača i javno zdravlje.
Veći reformski zamajac Napominje da će nova vlada imati veći reformski zamajac, da je na parlamentu usvajanje ustavnih amandmana koji su ključni za reformu pravosuđa i za promenu načina izbora nosilaca pravosudnih funkcija, što će pojačati nezavisnost pravosuđa.
Na pitanje da li EU preko investicionog plana ubrzava evropske integracije Srbije i stavlja u fokus ekonomiju ispred politike, ministarka navodi da politika i ekonomija uvek idu zajedno.
"Nije to samo uslovljeno jedno drugim, to je veza između pregovaračkog procesa i finansijskih instrumenata kojima EU nastoji da potpomogne ne samo reformski proces, već da poveže region, jer je to dobro i za EU", pojasnila je Joksimovićeva.
Ističe da je Srbija imala spremne projekte, da su neki od njih ušli u Ekonomsko-investicioni plan. To su projekti i auto-puta i pruge Beograd - Sarajevo, zatim i pruga prema Šidu koja dalje povezuje sa Hrvatskom, brojna postrojenja za prečišćavanje voda, brzi internet za seoske sredine.
Zahtev opozicije, tokom sastanka sa komesarom, da Srbiji ne treba dati novac bezuslovno, Joksimovićeva kaže da je povlačenje sredstava vezano za napredak u pregovaračkom procesu i reforme u vladavini prava.
Podseća da se i za zemlje članice EU ove godine po prvi put pisao izveštaj za stanje u vladavini prava.
"Ovakve vrste interpretacije su ona priča kako 'bismo mi voleli da se vodi politika prema Srbiji, jer mi nismo na vlasti' i zato što građani ne pokazuju poverenje u njih. Imali su priliku da to urade u okolnostima koje su bile mnogo povoljnije, a nisu uradili ništa", zaključila je ministarka.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.