Jeremić: Zastoj u procesu proširenja komplikuje situaciju

Izvor: Studio B, 20.Jun.2011, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Zastoj u procesu proširenja komplikuje situaciju

Vakuum u procesu proširenja Evropske unije (EU) u zemljama Zapadnog Balkana može da ojača neevropske elemente i "zakomplikuje političku jednačinu" sadašnje podrške evrointegracijama, rekao je ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

"Ukoliko se stvori vakuum u evropskom procesu, politička jednačina u zemljama Zapadnog Balkana postaće daleko komplikovanija. U taj prazan prostor će početi da ulaze i neki elementi koje ne možemo do kraja nazvati evropskim", >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << rekao je Jeremić na otvaranju panel diskusije o međunarodnim odnosima i budućnosti srpske diplomatije u Beogradu.

Jeremić je kazao da Uniju trese najveća kriza od njenog nastanka zbog ekonomije, a čija je posledica promena u politici proširenja. "Kada je reč o Zapadnom Balkanu i kada je reč o krizi u procesu proširenja, svi će se složiti da je fenomen da u međunarodnim odnosima retko postoji vakuum. On ne opstaje jako dugo i nešto uvek ima tendenciju da popuni taj vakuum", rekao je Jeremcih.

Jeremić nije hteo da ocenjuje takav ishod kao dobar ili loš i još jednom istakao da je takav scenario "vrlo verovatan" ukoliko se proces pridruženja EU ne nastavi tempom koji je do sada išao i ukoliko se ne pronađe način da se sa tim fenomenom ponese.

"Nije to prvi put u istoriji da se neko sa Balkana, neću da kažem, povlači, ali da posrće i da neko drugi taj prostor prirodno koristi za upliv tog uticaja. U centru geopolitičkih vetrova na Zapadnom Balkanu nalazimo se mi", rekao je Jeremić.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jeremić: Najveća kriza EU do sada

Izvor: B92, 20.Jun.2011

Beograd -- Vakuum u procesu proširenja EU može da ojača neevropske elemente i zakomplikuje sadašnji proces evrointegraca, rekao je ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić...Jeremić je kazao da Uniju trese najveća kriza od njenog nastanka zbog ekonomije, a čija je posledica promena u politici proširenja..."Ukoliko...

Nastavak na B92...

Izbalansirana spoljna politika

Izvor: RTS, 20.Jun.2011

Srbija mora da gradi dobre i izbalansirane odnose sa svim važnim kreatorima svetske politike, a da pri tom ne dozvoli da, kao nekoliko puta u 20. veku, ne prepozna promene, poruka je panel diskusije o budućnosti srpske diplomatije. ..Zajednička ocena učesnika panel diskusije o budućnosti srpske...

Nastavak na RTS...

Jeremić: Opasnosti zastoja u proširenju

Izvor: VOA, 20.Jun.2011

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić ocenio je da vakum u procesu proširenja EU može da ojača elemente koji nisu evropski

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.