Izvor: Glas javnosti, Beta, 03.Jun.2010, 10:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Sada je na potezu Evropska unija

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić ocenio je posle samita EU-Zapadni Balkan, da "više nema argumenata da je manjak regionalne saradnje prepreka za evropsku integraciju" i da je "sada na potezu Evropska unija (EU)".

"Nadam se da će Evropa u danima i u nedeljama koje su pred nama na pozitivan način reagovati na skup u Sarajevu", rekao je Jeremić gostujući u dnevniku Radio-televizije Srbije, uz ocenu da je samit u Sarajevu "ispunio očekivanja". >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<

Govoreći o konkretnim koracima za Srbiju, sef srpske diplomatije je rekao da Beograd "očekuje da počne proces ratifikacije ugovora o stabilizaciji i pridruživanju već na sledećem sastanku".

"Mislim da su se stekli uslovi da se donese takva odluka. Mislim da posle Sarajeva svi imamo razlog više da budemo optimisti", naveo je Jeremić.

Povodom učešća zvaničnika iz Prištine, Jeremić je rekao da je Srbija uspela da se izbori za ono zašta se zalagala od početka, a to je da "privremeni organi Prištine budu predstavljeni pod jasnim patronatom Unmika i na jasan način asimetrično u odnosu na ono što su države".

"Imamo da zahvalimo pre svega španskom organizatoru da se striktno poštovalo svako pravilo i svaka crvena linija koju je postavila Srbija. U Sarajevu je bilo jasno ko je država, a ko nije", rekao je Jeremić.

On je rekao da je Srbija "uveliko u pripremama" za ono što sledi nakon iznošenja presude Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova, a to je rasprava u okviru UN, kao i da "ne bi trebalo da budemo iznenađeni ukoliko to bude već u julu".

"Važno nam je da dve trećine sveta zadrži svoju poziciju po pitanju Kosova, a to je nepriznavanje čina jednostranog proglašenja nezavisnosti i nastavak podrške naporima Srbije da se izbori za početak novih pregovora", naveo je Jeremić.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.