Jeremić: Osuđeni smo na trougao zapad - istok - jugoistok

Izvor: B92, 22.Dec.2016, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Osuđeni smo na trougao zapad - istok - jugoistok

Beograd -- Ne mislim da ćemo do 2025. godine postati član Evropske unije, izjavio je predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj Vuk Jeremić.

Ipak, kako navodi, od izuzetnog je značaja da sa EU nastavimo da imamo slobodnu trgovinu.

Jeremić je održao predavanje na Pravnom fakultetu u Nišu o svojoj kandidaturi za generalnog sekrtara UN i međunarodnim prilikama.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Na pitanje studenata kome Srbija u međunarodnoj areni treba da se prikloni, Jeremić je odgovorio:

“Pitanje je šta je Zapad, da li se tu radi o SAD, Nemačkoj ili nekoj drugoj zemlji. Odnos sa Zapadom kao celinom se ne može posmatrati kroz samo jednu ili dve od snažnijih država tog bloka. Mislim da poseban partnerski odnos sa Rusijom treba negovati kao komparativnu prednost. Naša sudbina je, međutim, da budemo u strateškom trouglu između zapada, istoka i jugoistoka“, naveo je Jeremić.

Prema njegovim rečima, taj trougao će biti deo naše stvarnosti kao što je bio i generacijama pre nas.

“Moramo biti mudri kako bismo interakciju ove tri tačke iskoristili da uspostavimo balans i za svoj interes”, zaključio je nekadašnji šef srpske diplomatije.

Na pitanje o Kosovu, on je rekao:

“Kada pustite Kosovo u članstvo u Olimpijskom komitetu, onda nemojte padati u nesvest kada Kosovo postane član još nekog sportskog saveza”.

Govoreći o globalnim izazovima, Jeremić je rekao da Istočna Azija danas predstavlja ekonomsko težište sveta.

“Ko bude u stanju da razume procese na Pacifiku, a naročito one u kontekstu Kine, taj će biti uspešan i imati komparativnu prednost. Sticajem okolnosti Srbija ima dobre odnose sa Kinom i mislim da to može biti veoma značajno”.

Jeremić je pričao i o kandidaturi Srbije za generalnog sekretara UN kada je rekao da “smo kandidaturom uspeli da podignemo vidljivost i prepoznatljivost naše zemlje u međunarodnoj areni”.

“Delom, to je zasluga i činjenice da smo bili jedina zemlja koja je podnela konkretna 53 predloga o reformi sistema UN”, rekao je Jeremić.

On je istakao da kandidatura nije ništa koštala poreske obveznike.

“Ispostavilo se da mesto zamenika ambasadora pri UN nije bilo popunjeno i jedan diplomata se između ostalih delatnosti bavio tehničkim aspektima kandidature, ali budžet nije bio dodatno opterećen. Odluka vlade je bila takva i to je bio jedan od uslova za dobijanje kandidature”, naveo je on.

Na pitanje zašto ga Vlada nije podržala od samog početka i šta je bio razlog promene na kraju?

“Prvo, moram da kažem da ne znam. S jedne strane, uz toliko kandidatura iz Istočne Evrope bilo bi nelogično da Srbija nije imala svog kandidata. Za sve se u životu treba dobro pripremiti, što je svakako mnogo bolje nego kada se stvari rade s brda s dola. Da li bi nešto bilo drugačije da je kandidatura došla ranije, bojim se da nikada nećemo saznati. Ali ko zna zašto je to dobro”, zaključio je Jeremić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jeremić: Ne mislim da ćemo ući u EU do 2025.

Izvor: Blic, 22.Dec.2016

Ne mislim da ćemo do 2025. godine postati član Evropske unije, ali mislim da je od izuzetnog značaja da sa EU nastavimo da imamo slobodnu trgovinu- izjavio je Vuk Jeremić, predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj...Jeremić je večeras održao predavanje na Pravnom fakultetu u...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.