Jeremić: Okončati unutrašnje sukobe oko evrointegracija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jan.2011, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Okončati unutrašnje sukobe oko evrointegracija

BEOGRAD -

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas da bi u 2011. godini trebalo da prestanu unutrašnji politički sukobi oko evrointegracija, jer se i protivnici i pobornici tog procesa mogu složiti oko činjenice da je primena evropskih standarda korisna za srpsko društvo.

Jeremić je, na predstavljanju novog broja časopisa "Izazovi evropskih integracija", kazao da su i podrška evrointegracijama i protivljenje pridruživanju Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << EU dva legitimna politička stanovišta, ali da su nekritički evroentuzijazam i kategorički evroskepticizam dva štetna ekstrema.

"Ne treba kriti da je put pred nama težak put, nismo na početku tog puta ali smo još uvek daleko od kraja, ulazimo u vreme kada sebi ne možemo da priuštimo unutrašnje sukobe kada je reč o procesu evrointegracija", rekao je Jeremić, i naglasio da će uspešnost evrointegracija u 2011. godini zavisiti ne toliko od aktivnosti srpske diplomatije koliko od unutrašnjih reformskih kapaciteta.

Srpskom društvu je, kako je rekao, potrebno manje emocija u unutrašnjem političkom dijalogu o evrointegracijama, a više pragmatizma i racionalnog poimanja vrednosti i značaja primene evropskih standarda za razvoj srpskog društva.

Šef srpske diplomatije je ocenio da je moguće postići unutrašnji politički konsenzus po pitanju značaja vladavine prava, održivog ekonomskog razvoja i efikasnije administracije, a to su značajni segmenti reformskog procesa u postupku pridruživanja EU.

"Diplomatija će nastaviti da stvara dobru sliku o Srbiji i regionu, a odnosi u regionu su u ovome trenutku najbolji od početka jugoslovenske krize, čemu je i Srbija dala veliki doprinos", kazao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, glavni spoljnopolitički cilj Srbije u 2011. je sticanje statusa kandidata za članstvo u EU do kraja godine, a potom i brzo otpočinjanje pregovora o članstvu.

Na predstavljanju 12. broja "Izazova evropskih integracija", koji je posvećen izgradnji pravne države, govorio je član uređivačkog odbora časopisa, savetnik predsednika republike Trivo Inđić, koji je primetio da u državi i dalje postoji "partijska konfuzija" po pitanju evrointegracije, čime Srbija sama sebi stvara prepreke na putu ka EU.

Inđić je konstatovao da spoljna politika Srbije nedvosmisleno gravitira ka EU, ali da srpska diplomatija nema dovoljno snažnu podršku državnih institucija, pre svega parlamenta, a potom i vlade.

Kao autori članaka u novom broju "Izazova evropskih integracija" govorili su pomoćnik ministra pravde Vojkan Simić, koji je pisao o novom zakonu o izvršenju i obezbeđenju, kao i predsednik Saveta guvernera Narodne banke Srbije Boško Živković, koji se bavio pitanjem formiranja razvojne banke.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.