Jeremić: Godine do Evropske unije

Izvor: Vesti-online.com, 28.Nov.2011, 03:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Godine do Evropske unije

Proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji trajaće godinama, a dramatizacija 9. decembra veštački je stvorena u javnosti, izjavio je šef srpske diplomatije Vuk Jeremić i dodao da proširenje nije prioritet u okviru EU.

"Imajući u vidu krizu koja potresa EU, pitanje proširenja se ne nalazi u vrhu lestvice prioriteta evropskih lidera. Uprkos tome, činimo sve da bude dobrih vesti. Teško je predvideti ishod, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << no smatram da je dramatizacija 9. decembra veštački stvorena u domaćoj javnosti. Proces pristupanja EU će trajati godinama", rekao je Jeremić za "Blic".

Jeremić je istakao i da ne treba predviđati kako će u budućnosti izgledati uređenje EU, već bi svu pažnju trebalo posvetiti "reformama da bi Srbija postala zemlja koja je usvojila zakone i standarde EU".

"Normalizacija odnosa s Kosovom ubrzala bi put Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji, tačno onoliko koliko ga je ubrzalo okončanje saradnje sa Haškim tribunalom", rekao je Jeremić.

On je naglasio da ova ocena ne znači da ne treba nastaviti s naporima da se otvorena pitanja s Prištinom reše kroz dijalog.

Na pitanje da prokomentariše izjavu Mlađana Dinkića da "niko u EU ne želi da ga primi, niti sasluša" ,jer je "izgubio kredibilitet kod najuticajnijih zemalja", Jeremić je odgovorio da ne zna šta su Dinkićevi motivi, ali da je "zaprepašćen što on govori o nečijem gubljenju kredibiliteta".

Jeremić je negirao i tvrdnje da je više posvećen arapskim i afričkim državama, nego EU i rekao da je evropski proces prioritet vlade, ali i da u vremenu krize treba produbljivati saradnju, naročito u ekonomskom smislu, sa čitavim svetom.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.