Jeremić: EU traži podizanje dijaloga sa Prištinom na politički nivo

Izvor: Vesti-online.com, 27.Jun.2012, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: EU traži podizanje dijaloga sa Prištinom na politički nivo

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas u Briselu da Evropska unija smatra da bi dijalog Beograd-Priština trebalo podići na višu, političku ravan i rekao da je Beograd za to spreman, ako bi se time otvorile i političke teme.

Jeremić je, posle sastanka s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, rekao novinarima da je "stav Srbije da je taj politički dijalog prekinut od strane >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Prištine i nakon toga je usledilo jednostrano proglašavanje nezavisnosti".

"Do sada se to radilo na tehničkom nivou i o tehničkim pitanjima, a ukoliko postoji spremnost za važna politička pitanja, to bi trebalo da se radi na ozbiljnijem nivou i Srbija je spremna za politički dijalog", istakao je ministar.

"Preneo sam zabrinutost zbog zategnutosti na Kosovu i Metohiji i očekivanja da će naši evropski partneri kao i Kfor biti angažovani i na oprezu", rekao je ministar i podsetio na "loša iskustva iz perioda kada se formirala vlada u Srbiji". Naveo je 2004. godinu kada je u vreme formiranja vlade Srbije izbilo nasilje na Kosovu.

"Preneo sam naše očekivanje da će EU i međunarodna zajednica učiniti sve što treba da bi se očuvala stabilnost u ovom veoma delikatnom političkom trenutku u kojem se Srbija nalazi", rekao je Jeremić.

Ministar je preneo novinarima da je s Ketrin Ešton samo razmenio informacije o formiranju vlade u Srbiji i ukazao da se "vlada formira u Beogradu, a ne u Briselu".

Na pitanje koje poslednje informacije ima o formiranju vlade, Jeremić je uzvratio da nije ovlašćen da ih prenosi.

"Verujem da će buduća vlada, kogod u njoj bude, nastaviti s evropskim procesom kao jednim od svojih prioriteta što se može zaključiti na osnovu izjava svih učesnika u političkom životu Srbije koji bi mogli doći u situaciju da formiraju vladu Srbije",

rekao je Jeremić.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.