Jedinstvenoj Evropi“ predskazuje se nova faza krize

Izvor: Vostok.rs, 20.Jan.2011, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedinstvenoj Evropi“ predskazuje se nova faza krize

20.01.2011. - Neutešna prognoza OUN za trgovinu i razvoj

Evropskoj Uniji preti nova faza ekonomske krize. Tako neutešna prognoza pojavila se u referatu „Stanje i perspektive svetske ekonomije u 2011. godini", koji je objavila Komisija OUN za trgovinu i razvoj (UNEKTAD).

Bez obzira na mere stroge budžetske štednje, koje su već donete ili planirane, Evropska Unija rizikuje da se ponovo nađe u stanju ekonomskog nazadovanja. Tako smatraju autori dokumenta. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Ponovna recesija u zemljama Evropske Unije u toku 2011. godine i stagnacije u SAD i Japanu, kako se ističe, može sa svoje strane da dovede do novog napredovanja krize u svetskoj ekonomiji.

Pesimistička ocena zasniva se na analizi stanja ekonomije Grčke, Irske, Portugalije i Španije. Ove zemlje su verovatno najviše nastradale u krizi. Istina, uspešno je izbegnut nagli krah finansijskih sistema Grčke i Irske. Međutim, toje učinjeno po cenu neverovatnih zajedničkih napora od strane svih zemalja evropske zone. Na primer, samo je za Irsku izdvojeno 85 milijardi evra. I to uz ozbiljne rizike. Stabilizacioni krediti EU i Međunarodnog monetarnog fonda utrošeni su za pokrivanje deficita državnih budžeta i podršku banaka. Bez obzira na to, ni Irska, ni Španija nisu uspele da reše sve probleme, s kojima su se susrele prošle godine. Evo šta tim povodom kaže stručnjak Instituta Evrope RAN Vladislav Belov.

Situacija se razvija po pređašnjem scenariju. Grčka, Španija, Portugalija i Irska preduzimaju mere za smanjenje deficita državnih budžeta za račun oštrih mera za smanjenje državnih rashoda, plata državnih službenika, socijalnih rashoda, od povećanja poreza. Istovremeno, zemlje evropske zone, na čelu s Francuskom i Nemačkom preduzimaju pokušaje za konsolidaciju napora. Sam problem nije rešen. Kao pre, postoji opasnost u pogledu državnog defolta, u pogledu raspada evropske zone.

I za ovo postoje sasvim realni dokazi. Ovih dana je međunarodna agencija za rejting Fitch smanjila suvereni rejting Grčke. „Bez obzira na to što su ekonomski i finansijski pokazatelji Grčke u mnogome prevazišli očekivanja, njen ogromni finansijski dug likvidnost zemlje čini krajnje ranjivom za negativne potrese," ističe agencija.

Sa sve većim teškoćama sreće se i vodeća svetska ekonomija – američka. Krajem protekle nedelje državni dug SAD dostigao je rekordni iznos od 14 triliona dolara. Podsetićemo na to da državni dug raste zbog deficita budžeta Sjedinjenih Država. Zato će se u najskorijoj budućnosti pred kongresom pojaviti dilema – da poveća maksimalno dozvoljen iznos državnog duga ili da smanji troškove. Jasno je da nije moguće boriti se protiv tako moćnog mehura, kao što je državni dug SAD jednostavnim povećanjem novčane mase. Pre ili kasnije mehur će pući, kao što se to već dešavalo. Međutim, ovog puta posledice mogu biti potpuno nepovratne i čak neuporedive s krizom iz 2008-2009. godine. Istovremeno, pokušaji da se budžet smanji mogu negativno uticati na proces prevladvanja posledica recesije.

Izvor: Golos Rossii, foto: © SXC.hu
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.