Javne nabavke nisu nas posvađale sa EU

Izvor: Politika, 19.Okt.2011, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Javne nabavke nisu nas posvađale sa EU

Izvori bliski Evropskoj komisiji kažu da ne lobiraju ni za Upravu za javne nabavke ni protiv nje i da je pismo dobilo nepotrebni publicitet

Vensan Dežer, šef Misije Evropske unije u Srbiji, nekoliko puta je ukazivao da ne treba žuriti sa promenom Zakona o javnim nabavkama, a 30. septembra je premijeru i ministru finansija Mirku Cvetkoviću uputio i pismo u kome ga je upozorio „da će brza promena Zakona o >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << javnim nabavkama dovesti do ozbiljne konfuzije u sferi javnih nabavki, kao i do zakonskog vakuuma”.

– Želim da izrazim zabrinutost zbog tako kratkih rokova za veoma osetljiv i kompleksan zakon. Kao što je pokazala analiza propusta u zakonu, usklađivanje sa direktivama EU je složeno pitanje koje zahteva puno rada – upozorio je Dežer Cvetkovića u navedenom pismu.

Ministarstvo finansija, inače, namerava da do kraja ovog meseca usvoji amandmane na zakon, kako bi do kraja godine bio usvojen u skupštini.

Neki u ovoj žurbi Ministarstva finansija vide nameru da se u narednoj izbornoj godini strankama na vlasti, preko javnih preduzeća i nameštenih tendera, bez kontrole, obezbedi što više para za svoju promociju. Drugi spekulišu da će najavljene promene biti iskorišćene i da se smeni Predrag Jovanović, sadašnji direktor Uprave za javne nabavke.

U Delegaciji Evropske komisije juče su potvrdili da su poslali pismo premijeru Mirku Cvetkoviću, i to adresirano na njega kao ministra finansija, koje se tiče predloženih rešenja za sistem javnih nabavki. Takva pisma su, kažu, deo redovne komunikacije s vladom koje se tiču reformskih rešenja.

Iz izvora bliskih Komisiji saznaje se da su oni upozorili da novo rešenje za javne nabavke bez donošenja pratećih podzakonskih akata može da otvori prostor za manipulacije. Upućeni kažu da Vensan Dežer, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, nije predlagao neko posebno rešenje, niti zadržavanje postojeće Uprave za javne nabavke, a u slučaju da smatra da je neko rešenje, Uprava ili specijalizovana agencija, posebno dobro, to bi, kažu, i rekao.

Goran Radosavljević, državni sekretar u Ministarstvu finansija, napisao je nedavno za „Politiku” da su reforme sistema javnih nabavki u toku, a njeni ciljevi su: usklađivanje naših zakona sa evropskim, reforma institucija i ojačati funkcije Ministarstva finansija u domenu kontrole nabavki.

,,Najkrupnije promene se očekuju u Upravi za javne nabavke, koja bi trebalo da preraste u upravu za centralne javne nabavke’’, naglasio je Radosavljević. ,,Ideja je da većina nabavki ministarstava ide preko tog novoformiranog centralnog tela. Time bi se smanjila mogućnost korupcije, olakšala kontrola i snizile cene kupljene robe. Ta institucija će se pojavljivati kao veliki kupac na tržištu”.

Predrag Jovanović ne smatra da neko namerava da ga smeni.

– Vlada me je, posle sprovedenog javnog konkursa, postavila u junu ove godine na mesto direktora Uprave za javne nabavke na pet godina. Zato mislim da je svaki komentar takvih nagađanja izlišan – rekao je na juče Jovanović.

Ako najavljena reforma javnih nabavki neće ukinuti postojeću upravu, već je namera da se ona samo učini centralnomupravom da bi se ostvarili navedeni ciljevi, u čemu je onda problem?

– Mora se imati na umu da su neregularnosti ikorupcijaujavnimnabavkamauSrbijiveomarasprostranjene – kaže Jovanović. – ZatobitrebaloojačatikontrolnefunkcijeiovlašćenjaUpravezajavnenabavke. Uvođenjem centralizovanog tela za javne nabavke, bez prethodno uspostavljenog efikasnog sistema kontrole, može samo da dodatno poveća korupciju. Centralizovane nabavke su uvedene u Sloveniji i Hrvatskoj tek kada su ove zemlje okončale proces pregovaranja sa EU, a mi datum početka pregovora za prijem još ne znamo. Centralizovane nabavke mogu dobro da funkcionišu tek kada je sistem javnih nabavki dobro uređen, što je za nas zadatak za budućnost.

Uposlednjem mišljenju Evropske komisije o napretku Srbije ka članstvu u EU, u poglavlju o javnim nabavkama pored ostalog piše i sledeće: ,,Dok su opšti principi koji se primenjuju na javne nabavke na unutrašnjem EU tržištu u velikoj meri ugrađeni u srpsku legislativu, konzistentna primena i sprovođenje moraju biti osigurani jačanjem administrativnih kapaciteta na svim nivoima radi intenziviranja borbe protiv korupcije ujavnim nabavkama.”

Pored toga, Evropska komisija preporučuje i da se ojačaju administrativni kapaciteti svih ključnih institucija u sistemu javnih nabavki, da se mora obezbediti efikasno sprovođenje odluka Komisije za zaštitu prava i koordinacija između ključnih aktera, kao što su: antikorupcijska tela, revizorske institucije i pravosudni organi.

-----------------------------------------------------

Novi zakon se piše

Iz Ministarstva finansija juče nam je saopšteno da je udosadašnjoj primeni Zakona o javnim nabavkama uočen niz nedostataka na koje suukazivali i privrednici. Zato je,u saradnji sa Evropskom komisijom,urađena Strategija razvoja javnih nabavki.

Posle usvajanja strategije,osnovanaje radna grupa koja priprema izmeneteksta zakona, kažu iz Ministarstva finansija. Novi zakon bi trebaloda bude usvojen do kraja godine. Biće omogućeno da u njegovoj izradi učestvuju svi zainteresovani, uključujući i civilno društvo.

– Pismo šefa delegacije Evropske unije u Srbiji Vensana Dežera,u kojem se ukazuje da su postavljeni rokovi previše ambiciozni,biće uzeto ozbiljno u obzir. Ako se do pomenutog roka ne obezbedi kvalitetan tekst zakona, rad na zakonu će se nastaviti sve do njegovog poboljšanja. Svoje stavove i sugestije na tekst zakona moći će da daju svi, uključujući i Evropsku komisiju – saopštili su nam juče iz Ministarstva finansija.

A. Mikavica

objavljeno: 20.10.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.