Jak britanski udar na Srbiju

Izvor: Press, 29.Jul.2010, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jak britanski udar na Srbiju

Velika Britanija u poslednjih desetak dana zadala Srbiji niz teških diplomatskih i političkih udaraca. Analitičari kažu da su Englezi produžena ruka SAD u EU Velika Britanija je u poslednjih desetak dana izvršila strahovit pritisak na Srbiju, a pri tom se, kako primećuju sagovornici Pressa, uopšte i ne trudi da taj pritisak barem spakuje u prigodnu diplomatsku formu.Ako je bilo očekivano da britanski sudija u MSP-u glasa protiv interesa >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Srbije, niko nije očekivao da će Britanci odmah posle toga otvoriti najširi diplomatski front protiv naše zemlje. Prvo je na sudu u Londonu oslobođen Ejup Ganić, uz političku ocenu suda da ga Srbija progoni, zatim su engleski mediji objavili tajni plan visoke predstavnice EU za spoljnu politiku, Britanke Ketrin Ešton, kojim se praktično ukida Republika Srpska, da bi se pritisak nastavio zahtevom britanske vlade da Srbija momentalno povuče upravo predatu rezoluciju Generalnoj skupštini UN o nastavku dijaloga o Kosovu. Priču je dosolio „Independent", objavljujući autorski tekst bivšeg ambasadora u Srbiji Čarlsa Kroforda, koji je predsedniku Tadiću poručio da prestane da vodi Miloševićevu politiku?!
Sagovornici Pressa razloge vide u činjenici da je Britanija istureni američki igrač u Evropi. Analitičar Đorđe Vukadinović kaže da sve ukazuje na kontinuitet „dosledne antisrpske politike".
- Takav odnos traje još od 19. i 20. veka, kada se Britanija kao velika imperijalistička sila borila protiv Rusije, a Srbe tretirala kao rusku balkansku ispostavu. Britanija nas i dalje vidi kao male Ruse. Oni kao verni sledbenik SAD nastavljaju antisrpsko držanje. Puka je iluzija naših političara da će ignorisanjem te činjenice ili njenim skrivanjem išta promeniti - kaže Vukadinović.
Vladislav Jovanović, bivši ambasador SRJ u UN, tvrdi da smo mi i danas taoci engleske politike iz doba Otomanske imperije.
- Englezi rade samo ono što im njihov stariji partner SAD naredi. Svi njihovi potezi, kojih su ovih dana pune novine, sramni su, ali nisu neočekivani. Nejasni su mi neki naši političari koji su nam Veliku Britaniju predstavljali kao savezničku zemlju, iako ona to nikada nije bila. Ja od ove američke produžene ruke i dalje očekujem pritiske i teške udarce. Ovo je još bolnije jer nam to radi jedna zemlja članica EU - navodi Jovanović.
I istoričar Radoš Ljušić smatra da Britanci rade što Amerikanci misle.
- Britanija je uvek bila produžena američka ruka u Evropi. Ono što iznenađuje je da se pritisci više ne vrše u nekoj diplomatskoj formi, nego vrlo otvoreno, kao što je, na primer, zahtev za povlačenje rezolucije. Ipak smo mi suverena država kao i oni i moramo ostati pri svom stavu. Nažalost, očekujem dalje pritiske i kažnjavanja - navodi Ljušić.  

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.