Izvor: Studio B, 02.Feb.2012, 22:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jahorina pod opsadom novinara i policije

Predsednici Srbije i Hrvatske i članovi Predsedništva BiH sutra će na neformalnom trilateralnom sastanku na Jahorini razgovarati o nizu tema od regionalnog značaja.

Kako je najavio domaćin sastanka, Predsedništvo BiH, lideri tri države razgovaraće o koordinaciji aktivnosti u borbi protiv organizovanog kriminala, zajedničkom apliciranju za fondove EU za prekograničnu saradnju, međusobnom zastupanju u >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << konzularnim stvarima u trećim državama, pripremama za promenu graničnog režima i zajedničkim kandidaturama za sportska dešavanja.

Jedna od tema razgovora, kako je ranije potvrđeno Tanjugu u kabinetu predsednika Hrvatske Ive Josipovića, biće i inicijativa da se procesuiranje odgovornih za ratne zločine olakša međudržavnim sporazumom. Na sastanku će, kao i na prošlogodišnjem, prvom susretu neformalne trilaterale Srbija- Hrvatska-BiH na Brionima, učestvovati predsednici Srbije Boris Tadić, predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić i članovi Predsedništva BiH Bakir Izetbegović i Nebojša Radmanović.

Prema nezvaničnim najavama iz Sarajeva, učesnici sastanka će na Jahorinu stići večeras, nakon čega će imati zajedničku večeru. Oko 25 kilometara dugačak put od Sarajeva do jahorinskog hotela Koliba, u kojem će skup biti održan, obezbeđuju jake policijske snage, a prilaze planini od snežnih nanosa užurbano raščišćavaju ekipe putara.

Na prvom sastanku trilaterale, održanom u julu na Brionima, dogovoreno je da se lideri triju država okupljaju barem dva puta godišnje, a dogovorenu visoku frekvenciju trilateralnih kontakata opravdava i činjenica da se samo šest meseci kasnije predstavnici Srbije, Hrvatske i BiH sastaju u znatno izmenjenim političkim okolnostima. U Hrvatskoj je, naime, u međuvremenu izabrana socijaldemokratska vlada, koja ima više sluha za regionalne inicijative predsednika Josipovića i pridaje veću pažnju pitanjima regionalne saradnje.

Kako je Tanjugu rečeno u kancelariji hrvatskog predsednika, Josipović će predložiti da se "olakša procesuiranje ratnih zločina postizanjem međunarodnog sporazuma, koji može biti bilateralan ili trilateralan, a kojim bi se, između ostalog, odredilo da se optuženima za ratne zločine sudi na teritoriji zemlje čiji su državljani".

Takav međudržavni sporazum, kako ocenjuju u Josipovićevom kabinetu, može se smatrati i jedinom pravom alternativom spornom Zakonu o ništavnosti određenih pravnih akata pravosudnih organa bivše JNA, bivše SFRJ i Srbije, koji je u poslednjim danima vladavine donela administracija bivše premijerke Jadranke Kosor.

Iako su neformalne trilaterale u jugoistočnoj Evropi proteklih nekoliko godina bile jedan od omiljenih formata za rešavanje regionalnih problema, pa su tako postojali srpsko-bosansko-turski, srpsko-hrvatsko-mađarski i srpsko-hrvatsko-slovenački trilateralni susreti, stručnjaci procenjuju da su za stabilnost regiona redovni kontakti predstavnika Srbije, Hrvatske i BiH daleko najznačajniji.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.