Jagland: Srbija da poštuje norme SE za uspešan put ka EU

Izvor: Politika, 08.Nov.2013, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jagland: Srbija da poštuje norme SE za uspešan put ka EU

BEOGRAD – Generalni sekretar Saveta Evrope (SE) Torbjorn Jagland poručio je da Srbija ne može da bude uspešna na putu ka Evropskoj uniji ukoliko se na prvom mestu ne pridržava svih standarda SE.

„Zaštita ljudskih prava i slobode medija su osnovni principi evropskih integracija u celini”, istakao je Jagland u razgovoru za Tanjug.

Prema njegovim rečima, nijedna država ne može da postane članica Evropske unije a da prethodno nije stekla članstvo u Savetu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Evrope, koji je „čuvar” Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Osvrnuvši se na činjenicu da je Srbija država članica SE već 10 godina, Jagland je ocenio da je to „dobro za Srbiju, veoma dobro za Evropu, a dobro je i za Savet Evrope”.

„To dokazuje da je Evropa više od Evropske unije”, rekao je Jagland, podsetivši da Savet Evrope ima 47 država članica i da je to panevropska organizacija.

To je, istakao je, od izuzetnog značaja i za samu Srbiju, „jer u srpskoj politici sada postoje dva veoma važna cilja - pristupanje EU i regionalno pomirenje, a za oba su članstvo u Savetu Evrope i saradnja sa zemljama u Evropi veoma važni”.

„Pre svega, morate da se pridržavate svih normi Saveta Evrope i Evropske konvencije o ljudskim pravima da biste ušli u EU”, ponovio je generalni sekretar SE, dodavši da je sve to veoma važno i kad je reč o regionalnom pomirenju.

Upitan kako vidi pitanje pristupanja Kosova Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i težnju kosovskih vlasti ka članstvu u Savetu Evrope, Jagland je odgovorio da se to pitanje sada ne razmatra.

„To sada nije na stolu. Određen broj država članica Saveta Evrope priznao je nezavisnost Kosova, ali nijedna od njih nije pokrenula pitanje kosovskog članstva u SE, jer želimo da vidimo ishod dijaloga Beograda i Prištine”, kazao je on.

Jagland je napomenuo da bi SE sada mogao da koristi određene instrumente kako bi pratio situaciju na Kosovu kad je reč o poštovanju ljudskih prava i vladavini zakona i mogao bi, takođe, da na razne načine pomogne u unapređenju procesa između Beograda i Prištine.

„Ali, baziramo se na statusnoj neutralnosti i na Rezoluciji 1244 Ujedinjenih nacija”, naglasio je on.

Na pitanje koliki je značaj Ministarske konferencije SE koja se ovih dana održava u Beogradu na temu slobode izražavanja i demokratije u digitalnoj eri, Jagland odgovara da je sloboda medija „kamen temeljac svake demokratije”.

Demokratija, objašnjava on, mora da ima nezavisne institucije - pre svega nezavisno i funkcionalno sudstvo, a potom slobodne medije.

„Jer, ako nemate to, imaćete rasprostranjenu korupciju, a ona podriva demokratiju”, istakao je generalni sekretar SE.

Prema njegovim rečima, danas u digitalnoj eri, važno je utvrditi koji su preduslovi za slobodu izražavanja, ali i za zaštitu privatnosti, jer tu, kako kaže, mora da postoji balans.

„Zato nastojimo da obezbedimo slobodu izražavanja na internetu, ali da istovremeno zaštimo i privatnost”, zaključio je Jagland.

Tanjug

objavljeno: 08.11.2013

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Srbija da prati standarde SE"

Izvor: B92, 08.Nov.2013

Beograd -- Generalni sekretar SE Torbjorn Jagland poručio je da Srbija ne može da bude uspešna na putu ka EU ukoliko se na prvom mestu ne pridržava svih standarda SE..."Zaštita ljudskih prava i slobode medija su osnovni principi evropskih integracija u celini", istakao je Jagland u razgovoru za...

Nastavak na B92...

Jagland: Norme Saveta Evrope na putu ka EU

Izvor: RTS, 08.Nov.2013

Srbija ne može da bude uspešna na putu ka EU ukoliko se na prvom mestu ne pridržava svih standarda Saveta Evrope, rekao generalni sekretar SE Torbjorn Jagland. U srpskoj politici sada postoje dva veoma važna cilja - pristupanje EU i regionalno pomirenje, a za oba su članstvo u Savetu Evrope i saradnja...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.