JUŽNI TOK: Prvi krak gasovoda proradiće krajem 2015.

Izvor: Kurir, 10.Feb.2014, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JUŽNI TOK: Prvi krak gasovoda proradiće krajem 2015.

MOSKVA/SOFIJA - Prvi krak gasovoda Južni tok proradiće krajem 2015. godine, rekao je predstavnik Rusije u Evropskoj uniji Vladimir Čižov.

On je dodao da sporazumi o izgradnji gasovoda, zaključeni sa pojedinim zemljama EU ne mogu da budu poništeni.

Glavna prepreka za normalan rad gasovoda su pravila Trećeg energetskog paketa EU, koji predviđa razdvajanje proizvodnje i distribucije gasa. Sada >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Rusija i EU razmatraju mogućnost da za Južni tok primene izuzeće od primene Trećeg energetskog paketa. Zemlje EU (Austrija, Bugarska, Mađarska, Grčka i Slovenija) koje su zaključila ugovor sa Gaspromom o izgradnji gasovoda i tranzit gasa već su dale Evropskoj komisiji ovlašćenje za pregovore o tom pitanju, podsetio je Čižov.

On je napomenuo da sličan spor sada vode Rusija i EU zbog Severnog toka. Očekuje sa da Evropska komisija do 10. marta donese rešenje da li će kopneni deo gasovoda (sistem OPAL) izuzeti od pravila.

Izgradnja Južnog toka je počela u decembru 2012. u Anapi. Pored Rusije, radovi su započeti u Bugarskoj i Srbiji. Podvodni deo gasovoda će proći po dnu Crnog mora i povezaće Rusiju sa Bugarskom. Dalje će se gasovod podeliti na dva kraka - jedna kroz Srbiju, Mađarsku i Austriju, a druga - preko Grčke na jug Italije.

Bugarsko ministarstvo životne sredine i vodnih resursa odobrilo je predlog investicija za izgradnju morskog dela gasovoda Južni tok, saopštio je danas operater projekta Saut strim transport (South Stream Transport B.V.).

Odobrenje ministarstva je dobijeno posle pozitivnog rešenja Vrhovnog stručnog ekološkog saveta o proceni uticaja na životnu sredinu morskog dela gasovoda Južni tok u Bugarskoj.

U dokumentu se opisuje potencijalni uticaj projekta na životnu srdinu i sadrži više od 200 mera za njenu zaštitu koje kompanija Saut strim transport planira da preduzme kako bi isključila svaki negativna uticaj na životnu srdinu, navedeno je u izveštaju.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.