JEREMIĆ: REGIONALNOM SARADNJOM KA EVROPI

Izvor: Kurir, 23.Maj.2011, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JEREMIĆ: REGIONALNOM SARADNJOM KA EVROPI

Na sastanku Saveta ministara na kojem je Srbija preuzela predsedavanje od Crne Gore, Jeremić je naveo da je jačanje regionalne saradnje neodvojivo od evropske perspektive Zapadnog Balkana naglasivši da je pomirenje ključan deo tog procesa.

Borba protiv organizovanog kriminala biće jedan od prioriteta Srbije kao predsedavajuće Jadransko-jonskoj incijativi u narednih godinu dana.

Na sastanku Saveta ministara na kojem je Srbija preuzela predsedavanje od Crne Gore, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Jeremić je naveo da je jačanje regionalne saradnje neodvojivo od evropske perspektive zapadnog Balkana naglasivši da je pomirenje ključan deo tog procesa.

Jeremić je rekao da činjenica da se sastanak ove regionalne inicijative prvi put održava u prestonici EU, svedoči o pojačanoj svesti svih učesnika da je "jačanje regionalne saradnje neodvojivo od obećanja o jasnoj evropskoj perspektivi za Zapadni Balkan datog na samitu EU u Solunu, 2003".

"To je strateška vizija koja je omogućila Srbiji da sledi svoju evropsku agendu sa uverenjem i odlučnošću", rekao je Jeremić i dodao da se u izgradnji evropskog društva Srbija usredsredjuje na borbu protiv korupcije, vladavinu zakona, zaštitu ljudskih i manjinskih prava i obezbedjivanje slobode i nezavisnosti medija.

Šef srpske diplomatije rekao je da je Beograd ove godine "simbolična prestonica regionalne saradnje" pošto Srbija 2011. osim Jadransko - jonskoj inicijativi predsedava i Centralno - evropskoj inicijativi, Regionalnoj inicijativi za migracije, azil i izbeglice i Procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi.

Govoreći o borbi protiv organizovanog kriminala Jeremić je naveo da su za konačan uspeh te borbe neophodni mnogo snažniji i mnogo više koordinirani napori svih zemalja članica.

Šef srpske diplomatije kazao je takodje da će Srbija raditi na programima koje sponzoriše Evropska komisija i založio se za definisanje geografskog prostora regiona kao makroregiona EU, odnosno za usvajanje zvanične strategije EU za Jadransko-jonski region.

Tokom današnjeg sastanka trebalo bi da bude usvojena i "Briselska deklaracija" o razvoju evropske strategije za Jadranski i jonski makroregion u skladu sa smernicama sličnih inicijativa za Baltik i dunavski region.

Jadransko - jonska inicijativa okuplja osam država - Albaniju, BiH, Hrvatsku, Grčku, Italiju, Crnu Goru, Srbiju i Sloveniju. Pokrenuta je 2000. godine radi jačanja regionalne saradnje pre svega u oblastima u bezbednosti, stabilnosti i zaštite prirodne okoline.

 Nije Srbija problem u regionu

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić danas je u Briselu ocenio da su potpuno bez osnova tvrdnje da je "Srbija glavni problem u regionu" i naglasio da je najveći regionalni problem organizovani kriminal i njegova povezanost sa političkim strukturama.

Jeremić je time odgovorio na pitanje novinara da prokomentariše tvrdnju lidera crnogorske Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića, na jučerašnjoj konferenciji u Bečićma.

"Nije Srbija najveći problem, ona je u poslednjih nekoliko godina učinila mnogo da odnosi u regionu postanu najbolji mogući. Ja mislim da oni i jesu na najvišem nivou od početka ratova devedesetih godina", rekao je Jeremić na konferenciji za novinare posle ministarskog sastanka Jadransko-jonske inicijative u Briselu.

"Mi smo nekim konkretnim stvarima i iskoracima demonstrirali najbolju volju da se problemi rešavaju dijalogom, da se dođe do pomirenja i da se na Zapadnom Balkanu dođe do odnosa koji vladaju i u ostalim delovima Evrope", naveo je Jeremić.

I, kako je podvukao, "mnogo je veći problem organizovani kriminal i njegova veza sa političkim establišmentom koju imamo kao zaostavštinu iz prethodnog vremena".

"Borba protiv ovoga je jedan od preduslova za uspeh evropskih procesa i nadam se da ćemo tokom naredne godine imati mnogo bolju saradnju nego što smo imali ranije", dodao je.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.