JEREMIĆ: NOVI USLOVI OKO PRIŠTINE GREŠKA

Izvor: Kurir, 13.Jun.2011, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JEREMIĆ: NOVI USLOVI OKO PRIŠTINE GREŠKA

BRATISLAVA - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić ocenio je danas da bi bila velika greška u ovom trenutku uslovljavati dalje korake Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji pritiscima vezanim za dijalog sa Prištinom.

"Srbiji je veoma stalo do toga da ostvari svoju budućnost u EU, ali ne može pristajati na ustupke u procesu dijaloga koji bi >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << narušili ustavnu poziciju naše države", rekao je Jeremić novinarima posle susreta sa slovačkim šefom diplomatije Mikulašom Dzurindom.

Kako je istakao, bila bi velika greška opterećivati dijalog Beograda i Prištine ekstremnim pitanjima ili ga veštački ubrzavati, a Srbija je, kao i do sada, spremna i u budućnosti na racionalne i pravedne kompromise.

"Jedan od ključnih procesa za mir i stabilnost u regionu je proces direktnih razgovora Beograda i Prištine. Mislim da bi bilo izuzetno važno da se on nastavi na stabilan način i bez potresa", napomenuo je Jeremić.

Dijalog je, dodao je on, najbolji način da se pronađu rešenja za sva otvorena pitanja koja postoje između Srbije i vlasti u Prištini i Beograd veruje da će kompromisom biti moguće postići rešenje za sva otvorena pitanja.

Dzurinda je danas pozdravio dijalog Beograda i Prištine i pohvalio Srbiju da napreduje dobro ka EU.

"Angažovaćemo se tako da Srbija što pre dobije datum početka pregovora sa EU", rekao je šef slovačke diplomatije.

U bilateralnim odnosima jedina oblast gde bi saradnja mogla da bude, po današnjim ocenama, još tešnja jeste privredna razmena. Dzurinda i Jeremić su zato danas razgovarali i o ekonomskim temama, pre svega o partnerstvu u energetici, javlja slovačka agencija TASR.

Jeremić se po podne sastaje sa slovačkim predsednikom Ivanom Gašparovičom i poslanicima Odbora za evropska pitanja slovačkog parlamenta.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.