Izvoz voća i povrća u EU i dalje bez carina

Izvor: Radio 021, 17.Dec.2015, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvoz voća i povrća u EU i dalje bez carina

Proizvodi, pre svega voće i povrće, koji nisu pokriveni Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, odnosno za koje je SPP nepovoljniji, i dalje će se bez carine izvoziti na evropsko tržište, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

Kako se navodi, Evropski parlament je produžio zemljama Zapadnog Balkana autonomne trgovinske mere (ATM), pa će izvoznici na tržište EU iz Srbije i drugih zemalja regiona >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i u narednih pet godina uživati dosadašnje povlastice. Izvoznicima voća i povrća iz Srbije, uglavnom malim i srednjim preduzećima - proizvođačima svežih jabuka i šljiva i zamrznutog kukuruza šećerca, ova povlastica, kako se procenjuje, uštedeće bar 20 miliona evra.

Povoljniji trgovinski režim, po ATM-u, imaju proizvođači i izvoznici tikvica, pečurki, grožđa, breskvi i jagoda.

Autonomne trgovinske mere EU je odobrila Zapadnom Balkanu 2000. godine, a obnavljaju se na svakih pet godina, sa ciljem da podrže ekonomsku integraciju regiona u EU, koja je i najveći trgovinski partner zemljama Zapadnog Balkana.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.