Izvor: B92, 19.Jan.2011, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvoz Srbije u EU ne ohrabruje

Beograd -- Istražujući obim izvoza srpskih proizvoda u zemlje EU, ekonomista Goran Nikolić je zaključio da Srbija ne može da se pohvali dobrim izvoznim rezultatima.

Pored malog izvoza, problem je i sa "niskim kvalitativnim pomakom u razvoju Srbije", smatra Nikolić.

Predstavljajući knjgu "Pokazatelji spoljnotrgovinske razmene Srbije sa EU" Nikolić je rekao da možemo da govorimo jedino >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o blagom porastu izvoza koji bi u narednim godinama morao znatno da se uveća ukoliko Srbija namerava da postane članica EU.

„Imamo relativno blag rast izvoza u prvoj deceniji 21. veka, ali sa niske baze i s druge strane, imamo vrlo blag kvalitativni pomak u našem razvoju", kazao je on.

Govoreći o ekonomskom razvoju Srbije i njenoj budućnosti u EU Nikola Jovanović, urednik časopisa „Izazovi evropskih integracija", rekao je da bi Srbija, osim izvoznih kapaciteta, morala mnogo više da ulaže u razvoj znanja i savremenih tehnologija.

Srbija izvozi u EU malu vrednost, pre svega zato što izvozi sirovine i proizvode niskog nivoa obrade i dodatne vrednosti, tako da za sada možemo da govorimo o toj spoljašnjoj plitkoj integraciji. Još uvek očekujemo da Srbije krene putem kojim su krenule neke druge evropske zemlje poput Češke i Slovenije, uz stimulisanje investicija, tehnologija i trgovine", ocenjuje on.

Ni bivši guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić nije mnogo optimističan kada razmišlja o bliskoj budućnosti srpske ekonomije i o ulaganjima stranih investitora.

Oni koji misle da će se stara vremena vratiti, to se neće desiti. Veliki deo investitora čeka da vidi novi model rasta, pa posle toga da donesu odluku koliko i gde da ulože. Jedno je sigurno, tog novca će biti manje", smatra Jelašić.

On je dodao da će posebno teško za Srbiju, ali i za ostale zemlje regiona, biti rešavanje pitanja javnog duga i nepredvidive inflacije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.