Izveštaji o nuklearkama na 6 god.

Izvor: B92, 13.Jun.2013, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izveštaji o nuklearkama na 6 god.

Brisel -- Evropska komisija je danas objavila nacrt zakona o nuklearnoj bezbednosti, koji uključuje obavezne izveštaje o stanju nuklearnih postrojenja na svakih 6 godina.

Ovo je odgovor evropskih institucija na lekcije naučene nakon nuklearne katastrofe u elektrani Fukušima u Japanu.

Nakon katastrofe u Japanu, Evropska unija je sprovela niz stres testova da bi ispitala otpornost nuklearki, a današnji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predlog zasnovan je na zaključcima izvučenim iz datih testova, javlja Rojters.

Komisija želi da članice EU svakih šest godina rade izveštaje o unapred dogovorenim temama, a prema predlogu zakona, Komisija bi, ako izveštaji ne budu blagovremeni ili zadovoljavajući, mogla da šalje inspektore na lice mesta.

"U Evropi danas postoje 132 aktivna nuklearna reaktora. Zadatak Komisije je da se postara da bezbednost bude prioritet u svakom pojedinačnom reaktoru", rekao je evropski komesar za energetiku Ginter Etinger.

Komisija je, nakon stres testova, zaključila da su neophodni radovi u vrednosti od deset do 25 milijardi evra da bi se povećala bezbednost u evropskim nuklearnim elektranama.

Nacrtom zakona predviđeno je da nove nuklearke budu projektovane tako da eventualna šteta na reaktorima nema posledica van elektrane, da bi se sprečilo curenje radioaktivnog materijala. Pored toga, nacionalne vlasti treba da osmisle strategiju za komunikaciju sa javnošću u slučaju nesreća, kao i okvir koji bi građanima omogućio učešće u odlučivanju oko izgradnje novih nuklearki.

Nuklearna energija osetljiva je tema u Evropi, budući da su neke zemlje, poput Austrije i Nemačke, protiv njene upotrebe u budućnosti, dok Francuska i Britanija planiraju izgradnju novih reaktora. Više od 40 odsto aktivnih nuklearnih reaktora nalazi se u Francuskoj, a četiri nova grade se u toj zemlji, Finskoj i Slovačkoj, a postoje planovi za izgradnju još osam postrojenja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.