Izmenama Ustava do tužilačke nezavisnosti

Izvor: RTS, 13.Mar.2015, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izmenama Ustava do tužilačke nezavisnosti

Šef delegacije Evropske unije u Beogradu Majkl Davenport sugerisao je izmene ustavnog i zakonskog okvira koje bi garantovale nezavisnost sudija i tužilaca i kojima bi bila isključena svaka mogućnost političkog uticaja na rad pravosuđa.
Majkl Davenport upozorava da Poglavlje 23 u pregovorima sa EU ima izuzetan uticaj na celokupan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << proces pregovora i da izostanak napretka može da ukoči pregovarački proces u celini, javlja Tanjug.

Govoreći na konferenciji "Izemenama Ustava do nezavisnog tužilaštva", Davenport je podsetio da su u izveštaju Evropske komisije konstatovani neki nedostaci u postojećem zakonodavnom okviru koji stvaraju rizik od političkog uticaja na pravosuđe.
"Pravila koja određuju ulogu Narodne skupštine u izboru i razrešenju sudija, ali i republičkog javnog tužioca, jesu problematična", rekao je Davenport.
Šef delegacije EU dodaje da je zbog hijerahrijske strukture tužilaštva potrebno eliminisati svaki oblik političkog uticaja.
Prema njegovim rečima, izmene Ustava treba da budu predmet javne diskusije kako bi se obezbedila najšira podrška.
Davenport podseća na važnost Poglavlja 23, koje je posvećeno pravosuđu i osnovnim ljudskim pravima, ukazavši da se to poglavlje otvora na početku pristupnih pregovora i da će se napredak na tom planu pomno pratiti.
"Poglavlje 23 ima izuzetan uticaj na celokupan proces pregovora, a izostanak napretka može da ukoči pregovarački proces u celini", ističe Davenport.
Zato, ukazuje Davenport, treba uložiti napore u jasno definisanje i efikasno sprovođenje reformi u toj oblasti kako bi se Srbija uskladila sa standardima prihvaljivim EU.
Predsednik Udruženja tužilaca i zamenika javnih tužilaca Goran Ilić ističe da je domaća stručna i naučna javnost ujedinjena u zaključku da je takav položaj javnog tužilaštva neodrživ, jer ne garantuje i ne obezbeđuje samostalnost, već politički uticaj na javno tužilaštvo.
Prema sadašnjim ustavnim rešenjima tužilac je samostalan u radu, a u tužilačkoj organizaciji postoji stroga hijerarhija na čijem je čelu javni tužilac nadređen zamenicima javnih tužilaca koji moraju da oštuju njegova uputstva.
Prema Ilićevima rečima, Udruženje tužilaca zagovara izmene ustavnog položaja javnog tužilaštva u pravcu obezbeđenja nezavisnosti od političkih uticaja.
"Drugi pravac izmena ticao bi se same unutrašnje organizacije javnog tužilaštva, koje je uređeno po tradicionalnom modelu sovjetske prokurature koja je potpuno prevaziđena i ne odgovara potrebama modernog tužilaštva", rekao je Ilić.
Treći pravac eventualnih ustavnih izmena položaja javnog tužilaštva, kaže Ilić, odnosio bi se na položaj Državnog veća tužilaca.
"Po sadašnjem Ustavu većinu članova DVT bira skupština, a po međunarodnim srandardima to telo je telo tužilačke samouprave, što znači da bi većinu članova tog tela trebalo da biraju sami tužioci", rekao je Ilić.
U okviru tih ustavnih izmena trebalo bi da se promeni i sam naziv tužilačke organizacije pa bi se tako, kako je ukazao, na mestu javnog tužioca našao glavni tužilac, a zamenici tužilaca bi bili tužioci.
Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović rekao je da Ministarstvo od tužilaštva očekuje unapređenje rada ineteresu građana i to u pogledu zaštite njihovih osnovnih prava, nepristrasnog postupanja u odnosu na sve.
Ambasador Misije OEBS u Srbiji Peter Burkhard istakao je da tužilac mora da bude nezavistan i nepodložan uticajima, za šta je, kako je naveo, potreban odgovarajući pravni okvir.
Misija OEBS u Srbiji podržava napore za unapređenje tih propisa, rekao je on i dodao da su u tom kontekstu neophodne izmene Ustava.
Konferenciju "Izemenama Ustava do nezavisnog tužilaštva" organizovalo je Udruženje tužilaca i zamenika javnih tužilaca u hotelu Falknštajner".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Neophodna promena ustavnog položaja tužilaštva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Mar.2015

Neophodno je promeniti ustavni položaj tužilaštva kako bi se isključila mogućnost političkog uticaja, što je oblast obuhvaćena poglavljem 23. od kojeg zavisi celi pregovarački proces sa Evropskom unijom (EU), rečeno je danas na konferenciji o Izmenama Ustava do nezavisnog tužilaštva, u kojem...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.