Izmena zakona zbog lažnih azilanata

Izvor: B92, 12.Maj.2011, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izmena zakona zbog lažnih azilanata

Beograd -- Država neće krivično goniti pojedinačne slučajeve lažnih azilanata, već samo organizatore, izjavio je državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen.

Homen je objasnio da bi krivično gonjenje pojedinaca zapravo omogućilo dobijanje azila.

"Ministarstvo pravde je spremno za izmenu Krivičnog zakona zbog problema lažnih azilanata, ali bilo koje sankcionisanje pojedinaca sigurno ne dolazi obzir", rekao je on na konferenciji za novinare nakon sednice Vlade >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije.

"U slučaju da neko iz Srbije, ko u zemljama EU zatraži politički azil i bude odbijen, pomene da će biti krivično sankcionisan u slučaju povratka u Srbiju, to bi bila osnova za dobijanje azila", kazao je on.

Prema njegovim rečima, krivično bi trebalo da budu gonjeni organizatori putovanja lažnih azilanata u EU, kao što su turističke agencije.

Homen je kazao da se čeka uporedna analiza koja bi trebalo da pokaže kako je krivično kažnjavan problem lažnih azilanata u EU, a koju bi trebalo da dostavi Kancelarija za evropske integracije, nakon čega bi se uradile izmene Krivičnog zakona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.