Izetbegović sa Fergusonom i Hellbachom: Njemačko-britanska inicijativa predstavlja novi pristup Evrope prema BiH

Izvor: Cafe.ba, 06.Nov.2014, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izetbegović sa Fergusonom i Hellbachom: Njemačko-britanska inicijativa predstavlja novi pristup Evrope prema BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH pozdravio njemačko-britansku inicijativu, izrazivši punu podršku ideji da se novoizabrane vlasti u BIH, na bazi predloženog okvira, obavežu na sprovođenje svih neophodnih reformi te s EU-om dogovore mapu puta koja bi omogućila otklanjanje postojećeg zastoja i ubrzavanje procesa integracija BiH u EU

SARAJEVO (AA) - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je аmbаsаdоrа Ujedinjenog Kralјevstva Velike Britanije >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << i Sjeverne Irske u Bоsni i Hеrcеgоvini Edwarda Fergusona i ambasadora Savezne Republike Njemačke u Bosni u Hercegovini dr. Christiana Hellbacha, koji su ga informisali o prijedlogu šefova diplomatija Njemačke i Velike Britanije Philipa Hammonda i Frank-Walter Steinmeiera sa jučerašnje konferencije u Berlinu.

Izetbegović je pozdravio njemačko-britansku inicijativu, izrazivši punu podršku ideji da se novoizabrane vlasti u Bosni i Hercegovini, na bazi predloženog okvira, obavežu na sprovođenje svih neophodnih reformi te s Evropskom unijom dogovore mapu puta koja bi omogućila otklanjanje postojećeg zastoja i ubrzavanje procesa integracija BiH u Evropsku uniju.

Izrazivši zahvalnost Njemačkoj i Velikoj Britaniji za snažan politički angažman na najvišem nivou, Izetbegović je ocijenio da njemačko-britanska inicijativa dolazi u pravi čas i da Bosni i Hercegovini pruža priliku za novi početak, koja se ne smije propustiti.

"Na sastancima koje sam imao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, kao i s drugim visokim zvaničnicima Evropske unije i njenih država članica, tražio sam odlučan angažman Evrope na najvišem političkom nivou, jednim novim pristupom koji bi, bez spuštanja ljestvice, ipak uvažio specifičnosti Bosne i Hercegovine, s ciljem da se ubrza pristup naše zemlje Evropskoj uniji", izjavio je Izetbegović.

Dodao je kako njemačko-britanska inicijativa predstavlja upravo jedan takav odlučan angažman i novi pristup Evrope BiH.

"Naravno, odgovornost za sprovođenje svih potrebnih reformi leži na novoizabranim vlastima u Bosni i Hercegovini. Mi smo spremni da preuzmemo tu odgovornost“, rekao je ovom prilikom predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.