Izbeglice: Lažno pomirenje uvelo Hrvatsku u EU

Izvor: Vesti-online.com, 09.Dec.2011, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbeglice: Lažno pomirenje uvelo Hrvatsku u EU

Koalicija udruženja izbeglica izrazila je žaljenje zbog toga što je Hrvatska potpisala ugovor za prijem u članstvo Evropske unije, jer Srbima koji su izbegli i prognani iz Hrvatske nisu vraćena oduzeta imovinska i stečena prava.

U saopštenju, ta koalicija je podsetila da je apelovala na EU da ne potpiše pristupni ugovor sa Hrvatskom sve dok Hrvatska ne vrati izbeglima i prognanima oduzeta imovisnka i stečena prava, uspostavi iste standarde u suđenjima za ratne zločine >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i reši pitanje nestalih.

Koalicija udruženja izbeglica ocenila je da je zbog "politike lažnog pomirenja Beograda i Zagreba" izostala podrška predsednika i Vlade Srbije, kao i predstavnika Srba u Hrvatskoj njenom apelu EU da ne potpiše pristupni ugovor sa Hrvatskom.

"Strateški interes izbeglih i proganih Srba jeste stvarno, a ne lažno pomirenje, jer to podrazumeva da Hrvatska u praksi poštuje ljudska prava svih svojih građana", ocenjuje se u saopštenju.

Hrvatska zvanično postaje punopravna članica Evropske unije 1. jula 2013. godine, kao 28. država članica, a hrvatski jezik postaje 24. službeni jezik EU.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.