Izazovi Srbije posle otvaranja poglavlja sa EU

Izvor: RTS, 20.Dec.2015, 09:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izazovi Srbije posle otvaranja poglavlja sa EU

Pre šest dana Srbija je i zvanično otvorila dva pregovaračka poglavlja - 35 koje se odnosi na Kosovo i 32 na finansijsku kontrolu. Šta Srbiju čeka posle otvaranja poglavlja? Administrativni kapaciteti, tokom procesa skrininga su ocenjeni visoko. Još početkom godine utvrđeno je da je tehnički Srbija spremna za pregovore po poglavljima. Otvaranjem poglavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << EU će u većoj meri pratiti kako Srbija koristi fondove EU. Srbija se priprema i za otvaranje drugih poglavlja.
Posle otvaranja poglavlja, Srbiju čeka svakodnevni monitoring. Šta država radi - tehničke službe iz EK će o tome izveštavati zemlje-članice EU.

U poglavlju 35 prati se ispunjavanje dogovorenog u tehničkom i političkom dijalogu između Beograda i Prištine. U poglavlju 32 dostizanje standarda u finansijskoj kontroli.
"Sada je period implementacije, idemo na ono što je suština svakog od pregovaračkih poglavlja. U ovoj oblasti to znači uspostaviti dokaziv sistem, transaprentni nadzor nad javnim finansijama, na unutrašnju reviziju itd. To je za EU izuzetno važno ne samo zbog zdravlja tih javnih finansija, upravaljanja javnim finansijama, već i zbog upravljanja evropskim fondovima", kaže Maja Bobić iz Evropskog pokreta.
Srbija kao zemlja kandidat ima pravo na pretpristupne fondove u godišnjem iznosu od oko 200 miliona evra.
"Mi ćemo te fondove imati do samog učlanjenja u EU, odnosno njihova primena ne zavisi direktno od sprovođenja propisa, ali se sprovođenje IPA fondova gleda u ukuponosti procesa integracija. Mislim na projekte koje odobrava Brisel i mi tu moramo da pokažemo konkretne rezultate", ističe Ksenija Milenković iz Kancelarije za EU.
Upravi za agrarna plaćanja bilo je potrebno dodatno zapošljavanje da bi potom prošli obuke i treninge i upoznali se sa proceduruma za korišćenje IPARD fondova - pretpristupne pomoći EU, namenjene ruralnom razvoju.
"Ranije je bio problema oko IPARD-a. Lično je premijer presekao oko dodatnog zaposlenja ljudi i zahvaljujući toj odluci, koja je vrlo dobra, naši poljoprivrednici će moći da apliciraju za IPARD fondove, a to znači da Srbiji stoji na raspolaganju 175 miliona evra besplatnih sredstava za poljprivredu", kaže državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Danilo Golubović.
Očekivanja su da u januaru počne izrada pregovaračke pozicije za poglavlja 23 i 24 iz oblasti pravosuđa, a njihovo otvaranje u prvoj polovini 2016. Srbija je spremna i za otvaranje poglavlja 25 i 26, koja se odnose na nauku, obrazovanje i kulturu.
"Tu nema u velikoj meri pravnih tekovina Evropske unije sa kojim se vodi usklađivanje. To su tradicionalno poglavlja koja se za jedan dan zatvaraju i otvaraju. Oba ta poglavlja su spremna što se nas tiče", naglašava Ksenija Milenković.
Nakon otvaranja pregovaračkog poglavlja, država kandidat radi na usklađivanju sa pravom EU i na ispunjavanju uslova za zatvaranje poglavlja. Kada nema uslova zemalja-članica, poglavlje može biti otvoreno i zatvoreno na istoj međuvladinoj konferenciji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.