Iz Bosne u EU ni sa sendvičem

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Dec.2014, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz Bosne u EU ni sa sendvičem

Građani Bosne i Hercegovine nemaju pravo da unesu čak ni sendvič sa mesom ili mesnim prerađevinama u Hrvatsku, dok građani Evropske unije proizvode te vrste proizvode mogu uneti u neograničenim količinama, pišu "Nezavisne novine".

Takva pravila su, između ostalog, definisana merama carinskog nadzora koje sprovodi Carinska uprava Hrvatske nad putnicima koji putuju u, ili iz tzv. trećih država, u koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << spada i BiH.

Pre nekoliko dana javnost u BiH je bila šokirana postupkom hrvatskog carinika koji je trudnoj ženi na graničnom prelazu Gradiška oduzeo dva sendviča.

Na kraju se, međutim, ispostavilo da je carinik samo poštovao zakon i propise, jer je u odgovoru koji je banjalučki dnevnik dobio iz Carinske uprave Ministarstva finansija Hrvatske jasno navedeno da bilo kakve vrste mesa i proizvoda od mesa, zatim mleko i proizvode od mleka građani BiH ne mogu uneti u Hrvatsku, odnosno u EU.

Isto tako, nije dozvoljen unos hrane za kućne ljubimce koja sadrži mleko ili meso, kao ni meda u saću.

Zabrane unosa pojedinih proizvoda se sprovode zbog opasnosti od unošenja zaraznih bolesti opasnih za životinje i ljude, koje putnici mogu uneti određenim proizvodima životinjskog porekla.

Bosansko-hercegovačkim građanima je dozvoljen unos mleka u prahu za dojenčad, posebne hrane za bebe, zatim neke vrste ribe.

U neograničenim količinama moguće je uneti hleb, kolače pod uslovom da ne sadrže vidljive tragove mleka, keks, čokolade, konditorske proizvode, testeninu koja nije punjena ili pomešana s mesom i ostale proizvode koji ne sadrže mleko i meso, a namenjeni su za ishranu ljudi i adekvatno zapakovani.

Takođe, građani BiH mogu uneti dve litre žestokog pića, četiri litra vina, kilogram kafe, 16 litara piva, jedan boks cigareta, jedan parfem od 50 mililitara, jedan buket cveća...

Dozvoljen je unos i svežeg voća i povrća, osim krompira, u količini do pet kilograma, zatim lekova za najviše mesec dana uz potvrdu lekara, kao i kućnog ljubimca uz veterinarski sertifikat.

Prevoznici koji često voze preko granica BiH svedoče da se neretko dešava da kod putnika nađe proizvode koji se ne smeju prenositi preko granice, ali da se to uglavnom dešava zbog neznanje putnika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Iz BiH u Hrvatsku ne sme ni sendvič!

Izvor: Mondo, 30.Dec.2014

vGrađani Bosne i Hercegovine nemaju pravo da unesu čak ni sendvič sa mesom ili mesnim prerađevinama u Hrvatsku, dok građani EU te proizvode mogu uneti u neogranivčenim količinama...Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock..Takva pravila su, između ostalog, definisana merama carinskog nadzora koje...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.