Ivanović: EU mandat da poradi na dijalogu Beograda i Prištine

Izvor: Politika, 22.Sep.2010, 10:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanović: EU mandat da poradi na dijalogu Beograda i Prištine

BEOGRAD – Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da je EU dobila mandat od UN, odnosno od generalnog sekretara te međunarodne organizacije, da poradi na pitanju dijaloga između Beograda i Prištine, jer je to evropsko pitanje.

Stabilnost Evrope i ovog dela Balkana u velikoj meri zavisi od toga da li će taj dijalog početi ili neće i potreba za dijalogom postoji, a samo je bitno utvrditi formu u kojoj će se odvijati, rekao je Ivanović, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS- a.

Za Srbiju je bitna rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244, koja daje neutralan politički okvir i ne prejudicira konačno rešenje, jer u Rezoluciji i u okviru nje i formatu, koji ona diktira, „možemo da se osećamo mnogo komotnije nego što bismo kada bi to bio isključivo mandat EU”.

Visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton će u ovom slučaju obavljati posao za UN, a u ime EU koja je „faktor za nas, pa i za kosovske Albance”, rekao je Ivanović.

Ivanović je sugerisao da bi tema razgovora trebalo da bude lakša, koja nije kontroverzna, „koja nas neće sukobiti u samom startu”, ističući da će nesumnjivo postojati različiti stavovi kada se bude došlo do ključnih pitanja.

On smatra da nema prepreka da prva tema u dijalogu bude pitanje nestalih i kidnapovanih lica, koja predstavlja humanitarno pitanje i za koju se „makar formalno zalažu” obe strane i da će to biti stvar dogovora, kao i da nije dobro nametati teme u startu, jer bi to moglo da izazove konflikt pre početka razgovora.

Srpska vlada morala bi da čuje i stavove Srba, ali stavovi Srba ne moraju „da se tiču našeg izbora koje nameću neke opozicione stranke EU ili mimo EU,” rekao je on, navodeći da su stavovi Srba važni da bi se utvrdilo kakvi su uslovi njihovog života na Kosmetu i da treba da se promene.

Svi predstavnici, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadaju, a žive na Kosovu, treba da budu u prilici da kažu šta misle, kakav je taj današnji život i kako bi mogao da bude unapređen, rekao je Ivanović.

On je dodao da kosovski Srbi imaju nešto što manjka ponekad srpskoj vladi, a to je ostvarivanje direktne komunikacije sa Albancima i da je „važno da u pregovore uđemo svesni šta možemo očekivati sa druge strane i to je uslov da pregovori daju pozitivan rezultat”.

Ivanović je ocenio da je usvajanje rezolucije o savetodavnom mišljenju MSP u UN, pre nekoliko nedelja, pozitivno, jer je Srbija izbegla direktnu konfrontaciju sa EU, da je moguće stavljati primedbe da li je ta rezolucija najbolja ili ne, ali da se mora platiti nekakva cena za jedinstvo sa EU i da je sada pregovaračka pozicija Beograda prilično bolja.

Srbija sada direktno sarađuje sa EU na otvorenom pitanju, koje tišti i Srbiju i EU, jer ona vidi da pitanje Zapadnog Balkana nije definitivno rešeno i da bi se mogao destabilizovati i da ta destabilizacija može uticati i na stabilnost čitave Evrope, ocenio je Ivanović.

On je rekao da na taj način Srbija postaje značajna i da je potrebno taj trenutak iskoristiti za nametanje svojih stavova i da se to pitanje reši definitivno i za sva vremena.

Povodom najavljenog ustoličenje srpskog patrijarha Irineja u pećkoj patrijaršiji, koje je zakazano za 3. oktobar, Ivanović je, povodom medijskih ocena da ima naznaka da bi moglo biti provokacija i uslovljavanja i nedopuštanja ulaska bez posebne dozvole, rekao da kosovska vlada sa vremena na vreme napravi takav „test” i da „očekuje našu reakciju”.

Ivanović je rekao da ne misli da će to biti uslov i da se „ne može promeniti ništa od onoga što smo mi usvojili kao ustaljenu proceduru za dolazak srpskih zvaničnika”.

„Najavićemo to predstavniku Euleksa u Beogradu i čekaćemo odgovor Euleksa i ja mislim da taj odgovor mora biti pozitivan”, rekao je Ivanović, ocenivši da bi bilo „štetno i opasno da se Albanci poigravaju sa tom temom, jer je to za nas jako osetljivo”.

Tanjug

objavljeno: 22/09/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.