Italija se cepa zbog Rusije: Osudite EU i kraj sankcija

Izvor: B92, 06.Jul.2016, 00:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italija se cepa zbog Rusije: "Osudite EU i kraj sankcija"

Savet italijanske regije Lombardija odobrio je rezoluciju koju je podnela partija Liga Severa, u kojoj poziva Vladu da osudi politiku EU po pitanju Krima.

Takođe, zahteva se povlačenje sankcija protiv Rusije.

Lombardija je nakon Veneta i Ligurije treći italijanski region čiji je lokalni parlament podigao pitanje o potrebi priznavanja prava Krima na samoopredeljenje i pozvao na ukidanje sankcija Rusiji.

Prema tekstu usvojenog dokumenta, predsednik regionalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saveta i predsednik regiona ovlašćeni su da vode aktivan rad sa vladom i parlamentom Italije, sa institucijama Evropske unije za redefinisanje odnosa EU i Rusije, kao i da promovišu stvaranje odbora za prikupljanje potpisa za ukidanje antiruskih sankcija, navodi Sputnjik.

Regionalni odbornici, takođe, su pozvali vladu Italije da „osudi međunarodnu politiku Evropske unije prema Krimu“ i zatražili da se prizna volja koju je na referendumu izrazio krimski parlament i narod Krima.

Za rezoluciju su glasala 43 od 87 odbornika, 15 je bilo protiv, a dvoje uzdržanih.

Prema recima deputata nacionalnog parlamenta, sekretara odeljenja Lige Severa u Lombardiji Paola Grimoldija, sankcije Rusiji su „apsurdne“, jer je rusko tržište veoma važno za italijansku privredu.

„Ove apsurdne ekonomske sankcije EU i embargo na prehrambene proizvode koji je nakon toga uvela Moskva koštali su naš izvoz više od 3,5 milijardi evra“, izjavio je Grimoldi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.