Italija podržava put Srbije u EU

Izvor: RTS, 06.Dec.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italija podržava put Srbije u EU

Priznanje Kosova ne može biti uslov Srbiji za ulazak u EU, jer ni neke zemlje EU nisu priznale nezavisnost Kosova, izjavio je ambasador Italije u Beogradu Alesandro Merola. Značajna privredna saradnja Srbije i Italije.

Glavni razlog što priznanje Kosova ne može biti uslov Srbiji za ulazak u Evropsku uniju je činjenica da ni neke zemlje EU nisu priznale nezavisnost Kosova, izjavio je ambasador Italije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Beogradu Alesandro Merola.

"Do sada niko nikada u Briselu nije pomenuo mogućnost da se pred Srbiju postavi uslov priznanja Kosova", rekao je italijanski ambasador u intervjuu za današnje "Novosti".

"Italija oduvek podržava put Srbije i celog Balkana ka EU", rekao je Merola i istakao da je posle ulaska Bugarske i Rumunije, Zapadni Balkan "postao crna rupa na karti Evrope".

Ulazak Srbije u EU će zato biti važan za ceo region.

Šta podrazumeva "puna saradnja" sa Tribunalom 

Italijanski ambasador smatra da je važna saradnja Srbije sa Haškim tribunalom, li da bi trebalo definisati šta podrazumeva "puna saradnja".

"O tome sam, tokom njegove poslednje posete Beogradu, razgovarao sa glavnim tužiocem Seržom Bramercom: da li "puna saradnja" znači da su Mladić i Hadžić u zatvoru ili to znači volja i svi napori koji postoje u Srbiji da se sarađuje sa Tribunalom?", rekao je Merola.

"Naravno, Italija bi volela da je Mladić u zatvoru, ali je važno da postoji želja da se on uhapsi i da se preduzima sve u vezi s tim. I sam Bramerc je priznao da postoji napredak u saradnji sa Hagom. Neophodno je, zato, da se odnekud krene, da se počne sa primenom Privremenog sporazuma. Ne znamo da li će status kandidata biti 2009, 2010, ili 2015. Ali, važno je da se krene u pravom smeru," istakao je Merola.

Merola je naveo i da "mnoge zemlje EU pokušavaju da ubede Holandiju da bude fleksibilnija" kada je reč o primeni Privremenog sporazuma ni SSP.

Na primedbu da je svima jasno da Srbija nikada neće priznati Kosovo, Merola je odgovorio da je "istorija pokazala da mnoge stvari mogu da se reše u Briselu".

Beli šengen

Ulazak Srbije na belu šengen listu zavisi od uslova definisanih u mapi puta, rekao je Merola.

"Nije sve na EU, dosta toga zavisi i od Beograda. Tačno se zna šta piše u mapi puta, šta su uslovi, a jasna je i spremnost EU da nastavi sa liberalizacijom viznog režima. Zadovoljstvo mi je da podsetim da je najaktivniji promoter ove inicijative bio upravo naš sadašnji ministar spoljnih poslova, Franko Fratini, kada je obavljao funkciju potpredsednika Evropske komisije".

Kad je reč o "Fijatu", Merola je istakao da "Fijat" ima veoma jasan program i da se očekuje da mali auto "A" klase, takozvani "topolino", bude proizveden 2010.

"Ipak, ne zavisi sve od "Fijata". I srpska strana moraće da ima značajnu ulogu, rekao je Merola i istakao da za sada sve ide kako treba, "sporazum se primenjuje i zato očekujemo da proizvodnja počne na vreme."

"Fijat" je sada u prvom planu među inostranim investitorima, u zajedničkom preduzeću u kojem učestvuje i Vlada Srbije. Poslu će se pridružiti i druge kompanije iz ove grupacije.

Merola je rekao da očekuje da će prisustvo italijanske privrede u Srbiji biti "jedno od najznačajnijih u Srbiji, sa tendencijom daljeg rasta u budućnosti".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.