Italija: Srbija treba da dobije datum bez novih uslova

Izvor: Press, 18.Jun.2013, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italija: Srbija treba da dobije datum bez novih uslova

"Smatramo da su potpisivanje briselskog sporazuma i mere primene nešto što zaslužuje da Srbija dobije datum za početak pregovora za pristupanje EU", rekla je šefica italijanske diplomatije Ema Bonino posle razgovora s ministrom spoljnih poslova Srbije Ivanom Mrkićem.

Bonino je takođe rekla da veruje da Srbiji neće biti postavljani novi uslovi za dobijanje datuma ni zakonski ni politički.
"Ono >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << za šta se mi borimo je da ne bude novih uslova", rekla je Bonino.
"Biće istorijska misija EU da objedini sve evropske porodice. Zato je bitno dobiti datum za početak pregovora jer je proces pridruživanja važan za Srbiju, ali i za celu Evropu", rekla je Bonino.

Na pitanje italijanskog novinara ministru Mrkiću o problemima koji se tiču Srba na severu Kosova i njihovog prihvatanja briselskog sporazuma, Mrkić je odgovorio da Srbi na Kosovu i Metohiji sve više razumeju i prihvataju ono što je srpska vlada dogovorila 19. aprila u Briselu.

Mrkić je naglasio da je poseta ministarke Bonino važna i zbog toga što je to prva njena zvanična bilateralna poseta bilo kojoj zemlji. On je rekao da je Italija dokazani prijatelj Srbije kroz istoriju a naročito danas.

Bonino je rekla i da o dobroj saradnji Srbije i Italije govore i investicije italijanskih preduzeća u Srbiji i povećanje robne razmene, naročito u vremenu "u kom se svi suočavamo sa teškoćama u ekonomskom i finansijskom planu".
"Dokaz o intenzitetu saradnje je i poslovanje 500 italijanskih preduzeća u Srbiji", rekla je ministarka spoljnih poslova Italije i najavila poboljšanje saradnje na polju kulture i civilnog društva.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.