Istinski Finci uzdrmali planove EU

Izvor: Politika, 19.Apr.2011, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istinski Finci uzdrmali planove EU

Desničarska stranka Istinskih Finaca osvojila je gotovo petinu glasova na parlamentarnim izborima u Finskoj pa će se nova vlada u ovoj skandinavskoj zemlji verovatno usprotiviti davanju zajmova drugim zemljama Evropske unije, javljaju agencije.

Prema preliminarnim rezultatima, konzervativna Nacionalna stranka, koja je deo sada vladajuće koalicije, osvojila je najveći broj glasova, ali je njen koalicioni partner Partija >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << centra završila tek na četvrtom mestu.

Po novom rasporedu snaga Nacionalna stranka bi trebalo da dobije 44 od 200 poslaničkih mesta, na drugom mestu su socijaldemokrate (42), dok su Istinski Finci na trećem mestu sa 39 mesta. Najveći gubitnik je Partija centra premijera Mari Kivinijemi, koja je osvojila samo 35 mesta, petnaest manje nego na prethodnim izborima 2007. godine.

***

Pravi ili Istinski Finci bi uz pomoć socijaldemokrata mogli da blokiraju paket pomoći ekonomski ugroženim zemljama i poremete planove Brisela da spasu Portugaliju i ostale dugom ugrožene zemlje kojima je potrebna hitna pomoć. Lider Istinskih Finaca Timo Soini protivi se ideji da Finska finansijski pomaže ugrožene zemlje dok socijaldemokrati traže suštinske izmene u načinu finansiranja paketa pomoći. Finska je, pri tome, jedina zemlja u okviru zone zajedničke valute evra u kojoj isplatu pomoći mora da odobri parlament.

Uz strahovanje da će uspon Istinskih Finaca poremetiti evrozonu, veruje se da se kraju približila i tradicionalna vladavina umerene levice u Skandinaviji. Lidera Istinskih Finaca bije glas da pati od mnogih fobija i da je pre svega protivnik narasle islamske imigracije koja je naselila Skandinaviju. Evropska unija je za Tima Soinija uzrok svih zala, pa nije ni čudo što je saznavši za rezultate izbora i uspon svoje stranke odmah udario u najslabiju tačku u Briselu. Finansijski paket Evropske unije za Portugaliju neće moći da prođe, poručio je.

A svojim zemljacima je zahvalio što su pokazali patriotizam i pružili poverenje partiji koja do sada nikada nije dobila više od nekoliko procenata glasova.

Z. Š.

objavljeno: 19.04.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.