Isplati li se veći uvoz mleka?

Izvor: RTS, 01.Okt.2012, 10:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Isplati li se veći uvoz mleka?

Otkup mleka manji je deset odsto od uobičajenog. Prerađivači tvrde da će ga u prodavnicama, do kraja godine, biti dovoljno, a kasnije je moguć i veći uvoz te namirnice. Međutim, u slučaju uvoza iz EU i drugih zemalja može se očekivati skuplje mleko zbog termičke obrade i transportnih troškova.

Zbog nestašice stočne hrane smanjuje se i proizvodnja mleka. Otkup mleka manji je deset odsto od uobičajenog. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Prerađivače brine i to što opada kvalitet sirovog mleka. Tvrde da će ga u prodavnicama, do kraja godine, biti dovoljno, a kasnije je moguć i veći uvoz te namirnice.

"Ja sam imao prošle godine osam, devet oteljenih krava koje su od polovine avgusta do polovine septembra davale u startu 34,35,36 litara mleka dnevno. Sve te krave u tom vremskom periodu sada imaju od 21 do 24 litara mleka", kaže Miroslav Arsić iz Rabrovca kod Mladenovca.

Prema podacima Privredne komore Srbije u poslednih pet godina mlekare su preradile oko sto milona litara mleka manje.

"Mi već uvozimo mleko iz Bosne tako da pomažemo tržištu, jer mi smo regionalno pozicionirani, smanjujemo izoz povećavamo uvoz iz naše fabrike u Bosni", kaže Slobodan Petrović iz "Imleka" u Beogradu.

"Imlek" je ove godine do sada uvezao oko pet milona litara mleka. Ipak, postavlja se pitanje da li bi se isplatio veći uvoz te namirnice.

"U slučaju uvoza mleka iz Evropske unije i drugih zemalja može se očekivati da to mleko bude skuplje zbog termičke obrade i transportnih troškova", objasnio je Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije.

Od iduće godine biće prepolovljene carinske dažbine na uvoz mleka na samo dva procenta. Mlekare i trgovci imaće dovoljno vremena da odluče kako će snabdevati tržišta u slučaju izrazito smanjenog otkupa mleka.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.