Irci referendumom koče Evropu

Izvor: B92, 10.Dec.2011, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irci referendumom "koče" Evropu

Dablin -- Irski premijer Enda Keni kaže da nije siguran da li će biti potrebno da se u njegovoj zemlji održi referendum o prihvatanju novog dogovora Evropske unije.

Irska je jedan od najvećih kamena spoticanja u ozakonjenju sporazuma EU jer, za razliku od ostalih članica tog bloka, redovno stavlja te sporazume na javno glasanje.

"Svaka zemlja treba da uradi svoju stvar. U našem slučaju državni tužilac >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će morati to da analizira, da prouči i da da zvaničan savet vladi o tome da li je potreban referendum", kaže Keni.

Irski glasači su odbacili prethodna dva sporazuma Evropske unije, 2001. i 2008. godine, čime je odložena ratifikacija sporazuma koje su članice Unije teško postigle kroz višegodišnje pregovore. U oba slučaja održani su drugi referendumi, 2002. i 2009, kada su sporazumi prošli.

Na samitu Evropske unije u Briselu, naime, 26 od 27 članica Unije, sve izuzev Velike Britanije, dogovorile su se da se priključe sporazumu o strožim budžetskim merama za evrozonu.

Irski Vrhovni sud je 1987. naveo da po ustavu te zemlje svaki predlog sporazuma EU mora direktno da ratifikuje javnost, ne samo parlament, ukoliko taj sporazum "menja suštinski obim ili ciljeve" institucija Unije.

Irska ministarka za evropske poslove Lusinda Krejton rekla je da smatra da je pola-pola verovatnoća da će biti potreban referendum.

Vođa opozicije u parlamentu, bivši ministar inostranih poslova Majkl Martin kritikovao je vladu što tvrdi da ne zna da li će ovog puta biti potreban referendum i optužio je da nije analilzirala kakve su promene predviđene novim sporazumom.

On je upozorio da bi Irska trebalo da se pazi da ne odobri bilo koji sporazum koji je odbacila Velika Britanija zbog toga što je loš za poslovni svet.

Irska se, poput Britanije, protivi pritiscima EU za povećanje poreza, pre svega na korporacije. Francuska i Nemačka su više puta kritikovale Irsku zbog oporezivanja korporativnog profita po stopi od 12,5 odsto, najnižoj u zapadnoj Evropi i daleko nižoj nego u tim dvema zemljama.

Niska poreska stopa doprinosi privlačenju stranih multinacionalnih kompanija koje učestvuju sa 18 odsto u ukupnom ekonomskom proizvodu Irske.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.