Inzko: BiH na putu prema EU sada čeka teža etapa

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 18.Feb.2016, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inzko: BiH na putu prema EU sada čeka teža etapa

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko istaknuo je danas u Banjoj Luci da je predaja aplikacije BiH za kandidatski status u Evropskoj uniji (EU) vrlo  važna etapa za BiH, ali da sada slijedi ona teža.

To je, kaže, prvi korak, a siguran sam da će na kraju BiH dovesti u punopravno članstvo.

Inzko je naveo da brzina puta BiH prema EU zavisi od same BiH, ali je uvjeren da će BiH prije ili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << kasnije biti članica evropske zajednice država.

Vrata su, slikovito se izrazio, otvorena i sada slijedi druga etapa.

"Možda će to biti i maraton prema Briselu. Bit će manje Dejtona, a više Brisela" dodao je visoki predstavnik na pres-konferenciji nakon razgovora s Nedeljkom Čubrilovićem, predsjednikom Narodne skupštine RS-a .

Čubrilović je istaknuo da je razgovarano o aplikaciji BiH za kandidatsko članstvo u EU te odluci Ustavnog suda BiH o neustavnosti Dana RS-a.

Kazao je da je RS konstruktivno djelovala na evropskom putu BiH, ali nije zadovoljna načinom kako je usvojen mehanizam koordinacije i smatra da će se sve nedoumice na koje je ukazala Vlada RS-a otkloniti.

Predsjednik parlamneta je rekao da se mora poštovati odluka Ustavnog suda BiH, ali da 9.januar ostaje Dan RS-a i da o tome postoji jedinstven stav.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

Incko: Biće više Brisela, a manje Dejtona

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Feb.2016

BANJALUKA - Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da nakon podnošenja aplikacije BiH za članstvo u EU slijedi teža faza, te da će biti "manje Dejtona, a više Brisela"..."Naravno, Ustav uvijek ostaje Dejtonski", rekao je Incko novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa predsjednikom Narodne...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.