Indeks: Hrvatska izbegla sankcije!

Izvor: Vesti-online.com, 19.Sep.2013, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indeks: Hrvatska izbegla sankcije!

Hrvatska ipak neće biti izložena sankcijama Evropske komisije. Kako saznaje Indeks iz Vladinih krugova, potpredsednica EK Vivijen Reding i predsednik EK Žoze Manuel Baroso su prihvatili novi predlog hrvatske vlade o izmeni Zakona o pravosudnoj saradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Evropske unije.

Hrvatski mediji su juče objavili vest da je Evropska komisija i službeno pokrenula postupak nametanja sankcija Hrvatskoj. Danas je već drugačije!

Izvor >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Indeksa tvrdi da je hrvatska vlada predložila da izmene zakona stupe na snagu od 1. januara 2014. godine, umesto od 15. jula kao što su do sada predlagali.

Dakle, umesto deset meseci, moratorijum na primenu zakonskih izmena trajao bi oko tri meseca od donošenja zakona.

Na ovaj kompromis su navodno pristali u Evropskoj uniji.

Izmene "lexa Perković" na dnevni red Vlade, doći će idućeg četvrtka, 26. septembra.

Dogovoru EK i hrvatske vlade prethodila je burna rasprava između glavnih koalicionih partnera SDP-a i HNS-a. Na kompromisnom predlogu je insistirala predsednica HNS-a Vesna Pusić, navodno i po cenu prevremenih parlamentarnih izbora. Uslov je bio da se premijeru pusti častan izlaz iz neugodne situacije, a to je da moratorijum traje "simbolična" tri umesto deset meseci od donošenja zakona. Za očekivati je da će vrh vlade ovo prikazati kao svoju pobedu, kao: "ipak smo izbegli sankcije".

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Zagreb ipak izbjegao sankcije EU?

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Sep.2013

ZAGREB - Hrvatska neće biti izložena sankcijama, jer je Evropska komisija prihvatila novi prijedlog Vlade u Zagrebu da izmjene Zakona o pravosudnoj saradnji u krivičnim stvarima sa članicama EU stupe na snagu 1. januara, umjesto 15. jula 2014. godine kako je ranije predlagano.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.