Izvor: B92, 26.Jan.2010, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Incko: Situacija u BiH ozbiljna

Banja Luka -- Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Incko apelovao je u Evropskom parlamentu da se postojeći izazovi u BiH shvate veoma ozbiljno.

Evropska unija, uključujući i Evropski parlament, moraju biti aktivno angažovani kako bi se promenili sadašnji negativni politički trendovi u BiH, kazao je Incko u obraćanju Radnoj grupi za zapadni Balkan Odbora za spoljne poslove u Evropskom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << parlamentu.

Kako je saopšteno iz kancelarije visokog predstavnika, Incko je ukazao da je BiH u poslednje četiri godine u političkom zastoju.

"Uprkos nominalnom napretku u pogledu programa koji se tiče EU, nije usvojena ni jedna nova reforma koja bi državi dala veće nadležnosti potrebne za aktivno učešće u procesu pristupanja EU", naveo je Incko.

On je kazao da je umesto napretka bilo čestih osporavanja institucija na državnom nivou, kao i Dejtonskog mirovnog sporazuma, visokog predstavnika i njegovih ovlašćenja, uključujući i nastojanja da se ponište reforme, koje su bile preduslovi za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Imajući na umu sve probleme sa kojima se suočava BiH i nepostizanje napretka, Incko je članovima Evropskog parlamenta rekao da postoji potreba za obnavljanjem napora za BiH.

On je takođe naveo pitanja koja zahtevaju trenutno preduzimanje aktivnosti kako bi se krenulo ka zatvaranju OHR-a i napretku u pogledu programa koji se odnosi na EU.

"Od krajnje je važnosti da se jasno stavi do znanja političkim liderima da su trenutna osporavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i ovlašćenja visokog predstavnika neprihvatnjiva", rekao je Incko.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.