Incko: BiH u EU do 2020.

Izvor: RTS, 22.Sep.2010, 09:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Incko: BiH u EU do 2020.

Bosna i Hercegovina mogla bi postati članica Evropske unije do 2020. godine, rekao visoki predstavnik Valentin Incko. Svi koji smatraju da će BiH postati deo EU 2014. godine samo "sanjaju", rekao Incko.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Incko izjavio je da bi BiH mogla postati članica Evropske unije do 2020. godine.

Incko je rekao da svi koji smatraju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da će BiH postati deo EU 2014. godine samo "sanjaju" i da je "2020. godina realističnija".

"Devet ili 10 godina su realističnija vremenska perspektiva", ocenio je Incko u Evropskom parlamentu u Strazburu, javlja DPA.

Sugerisao je da bi zatvaranje kancelarije OHR-a moglo i ranije da se dogodi, mada to ne bi neophodno značilo da će EU da razmotri aplikaciju BiH za članstvo.

Incko je potvrdio i da će BiH imati korist od dobijanja bezviznog režima do kraja godine i naglasio da će to imati "ogroman simboličan značaj za stanovnike BiH".

"Građani BiH iskreno cene ulogu koju Evropski parlament ima u borbi za njihova prava da nesmetano putuju Evropom", rekao je visoki predstavnik tokom sastanka sa predsednikom Evropskog parlamenta Ježi Buzekom, preneo je Dnevni avaz.

Incko je rekao da će liberalizacija viznog režima izgraditi pozitivnu energiju u Bosni i Hercegovini za povratak na evropski put, te izrazio uverenje da Evropa sada može pozitivno odgovoriti na pragmatične i efikasne korake koje su preduzeli nadležni organi BiH u pogledu liberalizacije viznog režima.

Incko je rekao da je razočaran činjenicom da bosanskohercegovačke stranke pre opštih izbora nisu uspele da postignu konsenzus o sprovođenju odluke Evropskog suda za ljudska prava, kojom se traži da se okonča kršenje osnovnih građanskih prava u Bosni i Hercegovini, uprkos tome što je Evropski parlament uputio jak apel da se to pitanje reši.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.