Imunitet samo za reč u parlamentu

Izvor: B92, 21.Jun.2011, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Imunitet samo za reč u parlamentu

Beograd -- Izmenom zakona, poslanike će uskoro imunitet štititi samo u skupštinskoj sali, dok će van parlamenta za njih važiti ista pravila kao i za ostale građane.

Na preporuku EU, a kao jedan od mera za borbu portiv kopucije, pripremaju se propisi koji treba da ograniče imunitet svih državih fukcionera.

Poslanik DS Nenad Konstantinović kaže da će parlament formirati radnu grupu za izradu izmena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Zakona o Skupštini i Poslovnika o radu kojima bi se imunitet poslanika ograničio samo na slobodu mišljenja i javno izgovorenu reč.

"Naša želja je da ograničimo imunitet na tu meru i pokušaćemo da nađemo rešenja koja bi bila u skladu sa Ustavom, a ako ne budemo mogli da ih nađemo mi ćemo predložiti i izmenu Ustava", kazao je predsednik Administrativnog odbora Skupštine Srbije.

Konstantinović je objasnio da Ustav propisuje apsolutni imunitet za mišljenje poslanika, a da je Zakonom o Skupštini delimično ograničen odredbom da se protiv poslanika koji se ne pozove na imunitet, može nesmetano voditi krivični postupak.

On je rekao da Administrativni odbor nije imao problema sa imunitetom poslanika a više od 90 odsto zahteva odnosi se na klevetu i uvredu, odnosno na mišljenje koje su iznosili, za šta ima se ne može ukinuti imunitet.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen izjavio je za Blic da je oformljena je radna grupa za izmenu Krivičnog zakona i Zakona o krivičnom postupku, kojim će se regulisati zakonski okvir imuniteta poslanika, članova Vlade Srbije, sudija Ustavnog suda, kao i sudija i tužilaca.

"Imunitet svesti u realne okvire"

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković izjavila je da je veoma važno da imunitet državnih funkcionera bude sveden na "realne okvire" i da će Agencija biti uključena u rad radne grupe koja će se time baviti.

"Pitanje promene imuniteta i njihovog svođenja na realne okvire, koji će, sa jedne strane, funkcionerima omogućiti da slobodno obavljaju svoje dužnosti, a sa druge smanjiti percepciju i sumnju u integritet njihovog rada, vrlo je važno i dobro je što se tome pristupilo", rekla je Markovićeva novinarima u Skupštini Srbije.

Ona je rekla da očekuje da će se vrlo brzo doći do rešenja o imunitetu funkcionera jer, kako smatra, to pitanje nije komplikovano.

Beogradska štampa je objavila da je Evropska komisija preporučila Ministarstvu pravde da razmotri okvire imuniteta narodnih poslanika, članova vlade, sudija Ustavnog suda, kao i sudija i tužilaca.

Mediji prenose da EK smatra da su Administrativnom odboru Skupštine Srbije data prevelika ovlašćenja, veća od onih koja su Ustavom zagarantovana, i da to dovodi do situacije u kojoj je grupa javnih službenika iznad zakona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.