Implicitan zahtev za priznanjem

Izvor: RTS, 15.Dec.2011, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Implicitan zahtev za priznanjem

Srbija nikada nije dobila zahtev da eksplicitno prizna nezavisnost Kosova, ali neke članice EU traže da se Srbija odrekne Rezolucije 1244, što bi predstavljalo implicitno priznanje nezavisnosti, rekao predsednik Boris Tadić.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da Srbija nikada nije dobila zahtev da eksplicitno prizna nezavisnost Kosova, ali od nekih zemalja Evropske unije dolaze >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zahtevi da se Srbija odrekne Rezolucije 1244 Ujedinjenih nacija, što predstavlja implicitno priznanje nezavisnosti.

"Mi ne možemo na implicitan način da priznamo nezavisnost Kosova. Moramo da tragamo za rešenjem kojim ne prelazimo tu crvenu liniju", rekao je Tadić novinarima posle obilaska radova na izgradnji obilaznice oko Beograda.

Tadić je istakao da jedini razlog zbog čega Srbija nije dobila status kandidata na samitu Evropskog saveta jeste to što nije htela da se odrekne Rezolucije 1244, koja je, kako je podvukao, jedini međunarodni pravni akt na koji država može da se osloni kako bi pronašla rešenje za pitanje Kosova.

Predsednik Srbije i Demokratske stranke rekao je da u toj stranci nema podela. "Priča o podelama je interesantna medijima, ali je potpuno nerealistična", rekao je Tadić i poručio medijima da ne "raspiruju vatre koje ne postoje".

Komentarišući pisanje pojedinih medija da je njegov zamenik Dragan Đilas tražio smene pojedinih ministara, Tadić je odgovorio da je Đilas govorio o potrebi da se ispita odgovornost svih u tom procesu, kao što se to desilo u kabinetu Božidara Đelića.

"DS godinama rešava istorijske probleme. Dragan Đilas je na Glavnom odboru DS-a tražio samo da se ispita odgovornost u Ministarstvu spoljnih poslova, kao i u Ministarstvu za Kosovo i Metohiji, kao što je to urađeno u kabinetu potpredsednika za evropske integracije", precizirao je Tadić.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.