Imigranati na udaru krize

Izvor: RTS, 15.Jul.2012, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Imigranati na udaru krize

Dužnička kriza u evrozoni dodatno je zaoštrila stav javnosti u razvijenim evropskim zemaljama prema stranim radnicima. Iako je slobodno kretanje radne snage jedno od načela EU države članice mogu da preduzmu mere za njeno smanjenje. Neophodna je bolja organizacija tržišta rada, poručuju iz OECD-a.

Migracije u svetu rastu - oko tri odsto svetske populacije, odnosno više od 200 miliona ljudi, živi van >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zemlje u kojoj je rođeno.

Istovremeno, zbog krize u razvijenim evropskim zemljama se zaoštrava ksenofobična retorika. Iako je slobodno kretanje radne snage, jedno od načela Evropske unije, države članice mogu da, u slučaju pojačane imigracije preduzmu mere za njeno smanjenje.

Međutim, Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj saopštava da, uprkos velikoj migraciji i nezaposlenosti u Evropi, tržištu nedostaju kvalifikovani radnici.

"Migracije iz prezaduženih zemalja, Grčke, Španije, Portugalije i Italije beleže rast. Uzrok tome nije samo kriza. Neophodna je bolja organizacija tržišta rada", kaže generalni sekretar OECD-a Anhel Guria.

Velika Britanija, u koju se godišnje doseli oko 200.000 imigranata, najavljuje ograničenja za nekvalifikovane strane radnike.

Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron kaže da je spreman na sve da bi očuvao bezbednost zemlje i snagu njene ekonomije.

"Nadam se da nećemo morati da ograničimo pravo građana Grčke i Španije, da putuju u Britaniju", kaže Kameron.

Nemačka je magnet za trećinu imigranata iz bivših komunističkih zemalja, članica Unije. Imigranti doprinose da Francuska, jedina u Evropi ima pozitivan prirodni priraštaj, ali kriza zaoštrava pitanje njihove sudbine.

U Sjedinjenim Američkim Državama je oko 12 miliona ilegalnih doseljenika, većinom Meksikanaca, koji najčešće ulaze preko granice sa Arizonom. Vrhovni sud delimično je uvažio zakon te države, koji dozvoljava rutinsku proveru boravišnih papira građana.

"Amerika ima koristi od doseljenika. Vlasti treba da pomognu imigrantima, ali država nema snage da sprovede zakone, koji im omogućavaju da lakše dobiju stalni boravak", priča imigrant Huan Hoze.

Američki predsednik Barak Obama podržao je zakon, koji otvara put do američkog državljanstva za decu ilegalnih doseljenika, koja žele da se školuju i služe vojsku.

"Moramo da ostanemo nacija imigranata. Zato smo sa tih mladih ljudi, uklonili senku opasnosti od deportacije, jer su u ovu zemlju dovedeni kao deca", rekao je Obama.

Merom, koja je usledila pet meseci uoči predsedničkih izbora, deportacije je pošteđeno 800.000 ilegalnih doseljenika.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.