Imate dobre izglede za datum

Izvor: B92, 25.Maj.2013, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Imate dobre izglede za datum"

Beograd -- Srbija je na dobrom putu da postane članica EU, dobri su izgledi da dobije datum za otpočinjanje pregovora sa EU, kaže nemački ambasador Hajnc Vilhelm.

On je, obraćajući se učesnicima Dunavske parlamentarne konferencije, podsetio da je ministar inostranih poslova Nemačke Gido Vestervele nedavno posetio Beograd, gde je imao dobre razgovore sa srpskim političarima.

Istovremeno je podsetio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da su se Beograd i Priština nedavno dogovorili o implementaciji briselskog sporazuma, dodajući da su time nastali "dobri izgledi da Srbija uskoro dobije datum za otpočinjanje pristupnih pregovora sa EU".

Kad je reč o Dunavskoj strategiji, ambasador Nemačke smatra da Beograd ima veoma važan položaj povezujući Zapad i Istok i da se može reći da se nalazi u srcu ove reke, a tako i Dunavske strategije.

On je izrazio žaljenje što nije iskorišćen potencijal Dunava u turizmu dalje od Budimpešte.

Vilhelm je izrazio nadu da će Srbija i druge zemlje duž Dunava moći da iskoriste potencijal koji nudi ova reka.

Nemačka, prema njegovim rečima, učestvuje u Dunavskoj strategiji od 2009. On je ohrabrio učesnike da ostanu privrženi Strategiji jer je njen potencijal veliki.

Predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović, u svom obraćanju učesnicima Dunavske konferencije, ukazao je da su Srbija i čitav region pogođeni krizom, te da postoji potreba integrisanja nacionalnih strategija na regionalnom nivou, a primer toga je Dunavska strategija.

On je podsetio da se Dunavska strategija bazira na tri stuba – uspostavljanju sistema bezbedne plovidbe i razvoja transporta, kao i prateće infrastruktura, zaštita životne sredine i održivo korišćenje prirodnog bogatstva, kao i ekonomski razvoj i jačanje regionalne saradnje i partnerstva u regionu.

Srbija se uključila u izradu ove strategije čime može da pruži važan doprinos ovom internom dokumentu Unije, rekao je Stefanović.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vilhelm: Srbija ima dobre izglede da dobije datum

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Maj.2013

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm ocenio je danas da je Srbija na dobrom putu da postane članica EU i da su dobri izgledi da dobije datum za otpočinjanje pristupnih pregovora sa Unijom.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Nemački ambasador: Imate dobre šanse za datum

Izvor: Mondo, 25.Maj.2013

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm ocenio je danas da je Srbija na dobrom putu da postane članica EU i da su dobri izgledi da dobije datum za otpočinjanje pristupnih pregovora sa Unijom...On je, obraćajući se učesnicima Dunavske parlamentarne konferencije, podsetio da je ministar inostranih...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.