Imaju viška novca i prave problem celoj EU

Izvor: B92, 17.Apr.2017, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Imaju viška novca i prave problem celoj EU

Nezavisni centristički kandidat za predsednika Francuske Emanuel Makron je izjavio da je visok trgovinski suficit Nemačke štetan po ekonomiju zone evra.

Zbog toga je pozvao na uspostavljanje veće ravnoteže, javlja njujorška agencija "Blumberg".

"Nemačka ostvaruje korist od neravnoteža unutar zone evra i beleži veoma visok trgovinski suficit", izjavio je Makron u jednom intervjuu koji je danas objavljen u nemačkom listu "Funke medijengrupe" i u francuskom listu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Uest Frans".

"To nisu dobre stvari ni za Nemačku ni za ekonomiju zone evra. Trebalo da bi da bude ostvareno uravnoteženje", dodao je Makron.

Rastući suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni Nemačke probudio je zabrinutost i SAD i Evropske unije, nakon što je prošle godine dostigao rekordan nivo.

Trgovinski savetnik američkog predsednika Donalda Trampa je čak bio optužio Berlin da iskorišćava "drastično potcenjeni evro" kako bi stekao prednost u trgovini.

Dominacija Nemačke, prema tvrdnjama kritičara, ugrožava ekonomije ostalih članica EU, zbog čega su oni apelovali na svoje vlade da preduzmu akcije kako bi povećale domaću tražnju.

U Francuskoj se u nedelju 23. aprila održava prvi krug izbora za novog predsednika.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

NEMAČKA PREJAKA ZA EU: Visok suficit stvara neravnotežu unutar EU

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Apr.2017

Nezavisni centristički kandidat za predsednika Francuske Emanuel Makron je izjavio da je visok trgovinski suficit Nemačke štetan po ekonomiju evrozone.., zbog čega je pozvao na uspostavljanje veće ravnoteže, javlja njujorška agencija "Blumberg"...- Nemačka ostvaruje korist od neravnoteža unutar...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.