IPA programi povezuju Pirot i Pernik

Izvor: RTS, 13.Maj.2017, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IPA programi povezuju Pirot i Pernik

Kako novac iz fondova EU može na dobar način, u interesu lokalnog stanovništva, da bude iskorišćen, pokazuje primer Dojkinaca, staroplaniskog sela blizu Pirota, koje je dobilo planinarski dom i poboljšalo turističku ponudu kraja. Više posetilaca sada ima i tvrđava u Perniku u susednoj Bugarskoj, koja je takođe parama koje su stigle od Evropske komisije, uređena za posetioce. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Ne prođe vikend a da uz Dojkinačku reku, na ulazu u strogi rezervata prirode Stara planina, ne borave domaći i strani gosti. Tako je ovde od prošle godine kada je nekadašnji vojni objekat posle rekonstrukcije otvoren za posetioce.

Kako dobra ideja sa lokala može da bude podržana od strane EU najbolji pokazatelj je nekadašnja vojna karaula koju je 2006. opština Pirot kupila od vojske a potom je sredstvima EU od 208. 000 evra pretvorila u planinarski dom.
Planinrski dom može da primi 60-tak ljudi. Prošlog meseca ovde je ostvareno 600 noćenja, pa su Dojkinci, kao planinsko selo, ponovo oživeli jer su i vlasnici šest domaćinstava kategorisali svoj smeštaj i ponudili ga gostima.
"Na Staroj planinia ima nekoliko vojnih karaula i starih škola koje propadaju jer nemaju nikakvu funkciju. Samim projektom tj. idejom i sredstvima odvojenim za te namene kao grad konkurišete kod EU jer mi se nalazimo na toj teritoriji koja ima prava. I u suednoj Bugraskoj su znali da iskoriste evropske fondove iz kojih su za sređivanje srednjevekovne tvrđave u Perniku blizu Sofije dobili tri miliona leva", kaže Bratislav Zdravkov, direktor Turističke organizacije Pirot.
"Program je finansirao evropski Fond za regionalni razvoj. Uradili smo konzervaciju i restauraciju, izgradili smo staze, osvetljenje i panoramski plato. Godišnje ovuda prođe 30.000 turista", kaže Aleksandar Aleksandrov iz Pernika u Bugarskoj.
"Evropskim novcem sada u Perniku uređujemo park. Saniramo dva vrtića, kupićemo 15 ekoloških autobusa i obezbediti 42 stana za socijalno ugrožene porodice koje motivišemo da se uključe u društvo", kaže Vjara Cerovska, predsednica opštine Pernik u Bugarskoj.
Od 2007. do 2013. godine bugarska opština Pernik je od EU dobila nepovratnu pomoć od 100 miliona evra. Do 2020. biće mnogo više para i za projekte iz Srbije kroz IPA programe prekogranične saradnje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.