IEA: EU će zavisiti od ruskog gasa

Izvor: GdeInvestirati.com, 03.Dec.2014, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IEA: EU će zavisiti od ruskog gasa

BEOGRAD - Značajan rast prometa ali i pad oba indeksa, obeležili su današnje trgovanje na Beogradskoj berzi.

U pogledu energetske politike EU za 2014. Agencija predviđa rast uvoza gasa u EU, s obziroma na dalje brzo smanjenje proizvodnje fosilnog goriva u Uniji, posebno u Danskoj i Holandiji, preneo je danas Euraktiv Srbija.

Agencija je pregled predstavila Evropskoj komisiji >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << istoga dana kada je Rusija objavila da odustaje od projekta gasovoda Južni tok.

Kako navodi Agencija, uvoz tečnog prirodnog gasa (LNG) u EU, koji se smatra izuzetno važnim za diversifikovanje snabdevanja, u 2014. je na rekordno niskom nivou i upola je manji nego 2010.

Agencija ukazuje i na činjenicu da bi nekonvencionalni gas, poput onog iz škriljaca, mogao da unapredi energetsku bezbednost EU ali da je politički otpor tom energentu u nekim članicama veliki.

"EU će biti zavisna od ruskog gasa neko vreme i to je realnost", rekla je na predstavljanju izveštaja u Evropskoj komisiji direktorka IEA Marija van der Heven.

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.