ID preti procesu proširenja EU

Izvor: B92, 24.Mar.2015, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"ID preti procesu proširenja EU"

Srbija bi trebalo temeljnije da prati događaje na Bliskom istoku jer delovanje Islamske države preti i samom procesu proširenja Evropske unije.

To je u autorskom tekstu za "Politiku" istakao programski direktor Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Nikola Jovanović.

Jovanović je kazao da za Islamsku državu ratuje oko 700 džihadista poreklom sa zapadnog Balkna, od kojih je najviše >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa Kosova i Metohije, zbog čega bi Srbija trebalo temeljnije da prati događaje na Bliskom istoku.

"Pored indoktrinacije tokom građanskih ratova, kojom se sekularizovani islam transformisao u radikalni, spoznaja da se država ne može praviti preko noći i bez zdrave osnove čini da se albanski nacionalizam zbog frustracije polako pretvara u verski fanatizam. Krajnja posledica ovakvog trenda bila bi blokada ulaska u EU za ceo region, koji se već ponegde naziva ’Otomanska grupa’", istakao je Jovanović u .

On je naveo da će se u predstojećoj budućnosti nuditi mnoga loša rešenja za neuravnoteženosti savremenog sveta, kao i da ti izazovi neće mimoići ni Srbiju “zagledanu samo u sebe i opsednutu dnevnom politikom, budući da obitava u posebno kompleksnom okruženju".

Jovanović smatra da Bliski istok i severna Afrika, u kojoj je Islamska država već proglasila dve "svoje" provincije, predstavljaju važniju pozornicu za Evropu i od grčke i od ukrajinske krize.

On je naveo da sudbinu Evrope i Balkana ne možemo spoznati u saopštenjima briselske administracije, već jedino uočavajući ključne promene u svetu, koliko god nam se činile udaljene ili apstraktne, a jedna od tih promena jeste proglašenje takozvane Islamske države, sredinom prošle godine, kao i njen uspon u muslimanskim krugovima.

"Treba razumeti da srce evropske konstrukcije nije monetarna unija, iako nosi ključnu simboličnu vrednost, već unutrašnji prostor slobodne trgovine i kretanja ljudi. Evropska unija bi mogla da preživi izlazak Grčke iz evrozone, pa čak i novi hladni rat, ali ne i fizičko vraćanje nacionalnih granica i graničnih kontrola", naveo je Jovanović.

On naglašava da bi upravo haos na Bliskom istoku, praćen potencijalnim masovnim migracijama i učestalim terorističkim aktima onih evropskih državljana koji su se u međuvremenu zakleli na odanost "kalifu" El Bagdadiju, mogao u Evropi da dovede do porasta ksenofobije, protekcionizma i političkih pritisaka za obnovu fizičkih granica, drugim rečima, ukidanje pomenutih unutrašnjih sloboda, a to bi označilo i kraj proširenja Unije.

Autor ističe da je Islamska država jedinstvena pojava u novijoj istoriji pre svega po tome što je reč o političkom entitetu koji ne podleže klasičnim zakonima geopolitike i međunarodnih odnosa, već svoj legitimitet crpi iz religijskih motiva, kao i doslovnog podražavanja prakse proroka Muhameda i njegovih sledbenika iz dalekog 7. veka.

"Islamska država pretenduje da predstavlja obnovljeni kalifat, to jest transnacionalnu naddržavnu muslimansku zajednicu, koja ne priznaje tradicionalne države, niti drugi politički autoritet osim svog samoproglašenog kalifa El Bagdadija. El Bagdadi je štaviše pripadnik arapskog plemena Kurejš, iz koga potiče prorok Muhamed. Iluzija da ID nema veze s ’pravim’ islamom, kao i da se radi samo o novoj verziji Al Kaide, pokazala se kao veoma skupa“, navodi Jovanović.

Prema njegovim rečima, važno je razumeti da dužnost muslimana nije samo da ispravnim zemaljskim životom zasluže nebesko carstvo, već i da, ukoliko to okolnosti dozvole, na zemlji podrže uspostavljanje kalifata, u kome bi se vladalo prema šerijatskom pravu.

"To Islamskoj državi, koja je u Iraku i Siriji stekla kontrolu nad teritorijom veličine Velike Britanije i time došla u priliku da proglasi kalifat, daje navodni legitimitet da traži od vernika širom sveta apsolutnu lojalnost i mobilizaciju. To je čini snažnijim magnetom za džihadiste nego što je to ikada bila Al Kaida i verodostojnijim islamskim pijemontom od jedne Saudijske Arabije, kojoj fanatici zameraju što priznaje aktuelni međunarodni poredak“, stoji u Jovanovićevom tekstu.

On je dodao da na taj način ID dodatno podriva Bliski istok, koji se od neuspeha "Arapskog proleća" i američkih intervencija u Iraku i Avganistanu nalazi u vrzinom kolu bez izlaza, kao i da su Bliski istok i severna Afrika, u kojoj je Islamska država već proglasila dve “svoje“ provincije, važnija pozornica za Evropu i od grčke i od ukrajinske krize.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.