I parlamenti u borbi protiv siromaštva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Okt.2010, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I parlamenti u borbi protiv siromaštva

BEOGRAD -

U borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti u zemljama zapadnog Balkana značajnu ulogu imaju nacionalni parlamenti tih zemalja, koji bi trebalo da standarde Evropske unije u toj borbi unesu u svoje pravne sisteme, rečeno je danas na Konferenciji parlamentarnih odbora zemalja zapadnog Balkana i Turske u Beogradu.

Otvarajući dvodnevnu Konferenciju, predsednica Skupštine Srbije Slavica >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Đukić-Dejanović je kazala da je od izuzetnog značaja da, u kontekstu evrointegracija, zemlje zapadnog Balkana harmonizuju svoje nacionalne pravne sisteme sa pravnom tekovinom EU, ali i da održe postojeće i razviju nove modele saradnje na regionalnom nivou u cilju smanjenja siromaštva.

Podsetivši da je Vlada Srbije 2003. godine donela Strategiju za smanjenje siromaštva, Đukić-Dejanović je rekla da je, zahvaljujući njenoj primeni, stopa siromaštva prepolovljena u periodu od 2003. do 2008. godine, ali da je sada broj siromašnih, usled negativnih efekata svetske ekonomske krize, u porastu.

Ona je istakla da je u borbi protiv siromaštva važno partnerstvo vlada i parlamenata zemalja regiona, civilnog društva, međunarodnih organizacija, privatnog sektora i medija.

Predsednica srpskog parlamenta je podsetila da je Skupština Srbije do sada usvojila nekoliko važnih zakona kojima se reguliše pitanja siromaštva.

Među njima su zakoni o zabrani diskriminacije, o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, o socijalnom stanovanju, o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i o izbeglicama.

Đukić-Dejanović je podsetila da je 2010. godinu EU proglasila godinom borbe protiv siromaštva i socijalnog isključivanja.

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer istakao je da na pružanje podrške i pomoći najugroženijim grupama ne treba gledati kao na trošak, već kao na ulaganje u budućnost.

On je naglasio da je u borbi protiv siromaštva veoma važna uloga nacionalnih parlamenata zemalja zapadnog Balkana i Turske i da je njihova uloga ključna i u tome da se standardi EU preslikaju u zakonodavstvo tih zemalja, ali i da se oni kasnije primenjuju.

Dežer je naveo da u Srbiji oko sedam odsto ljudi živi ispod linije siromaštva, a da je pre negativnih efekata svetske ekonomske krize taj broj bio manji, navodeći da su najugroženiji Romi, izbegla i interno raseljena lica.

Prema njegovim rečima, 17 odsto evropskog stanovništva živi ispod linije siromaštva, među kojima je i veliki broj dece.

Generalni sekretar Regionalnog saveta za saradnju Hido Biščević je kazao da je borba protiv siromaštva bitna tačka oko koje može da se odvija regionalna saradnja i dodao da očekuje da će u narednom periodu zemlje zapadnog Balkana i Turska poboljšati zakonodavne kapacitete kako bi svoje zakonodavstvo uskladile sa EU.

Poslanik Evropskog parlamenta Ana Ibrišagić istakla je da put pridruživanja zemalja zapadnog Balkana EU treba da bude i u korist najosetljivijih I najugroženijih građana.

Konferenciju organizuju Skupština Srbije i Regionalni savet za saradnju, uz podršku fondacije "Fridrih Ebert" u Beogradu, a na njoj će biti razmenjeni primeri dobre prakse i razgovaraće se o mogućim zajedničkim inicijativama, koje doprinose ubrzanju procesa evropskih integracija.

Pored poslanika srpskog parlamenta, u radu konferencije učestvuju parlamentarci Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije i Turske.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.